Uit het veld: best practices

Consensus Vocalis zingt tijdens Moederdagconcert

BALK komt met 2 editie Vocaal Digitaal

VTN hield bijeenkomst ‘Leden in coronatijd’

ZIMIHC: zevendelige serie Koren en Corona op RTV Utrecht

KBZON brengt: SERENADE

BALK scoort met online festival Vocaal Digitaal

Consensus Vocalis zingt tijdens Moederdagconcert

Ode aan moeders – een muzikale reis door de Ziggo Dome is de titel van een Moederdagconcert dat op zaterdag 9 mei wordt uitgezonden. Het wordt verzorgd door vier professionele koren vanuit de Ziggo Dome: Consensus Vocalis, Laurens Collegium, Koor van de Nationale Opera en het ZO! Gospel Choir. Ze vertellen verhalen over moederschap, samen zijn, geborgenheid en ook gemis. Het repertoire bevat werken van Verdi tot Billy Joel. Zangeres LAVALU brengt samen met het Koor van De Nationale Opera twee aubades aan het moederschap met repertoire dat ze zelf ‘kamermuziek van nu’ noemt. Ook de moeders die worden gemist, zijn niet vergeten. De presentatie van het concert is in handen van zanger Alain Clark, die ook met de dirigenten spreekt. Het concert is te zien op 9 mei om 17.00 uur op Ziggo TV (kanaal 13).

BALK komt met 2e editie Vocaal Digitaal

Op zondag 30 mei vindt de 2e editie plaats van BALK Festival Vocaal Digitaal. Dat vindt online plaats. De audio wordt uitgestuurd via platform Jamulus terwijl de beeldverbinding via Zoom tot stand gebracht wordt. Die combinatie zorgt voor een kwalitatief hoogstaand evenement.

Net als tijdens de 1e editie (in maart van dit jaar) zullen 10 koren, vocal groups en ensembles ieder twee nummers zingen. De livestream is op 30 mei te bekijken via YouTube van 14.00 tot 16.00 uur. Lees hier verder.

VTN hield bijeenkomst ‘Leden in coronatijd’

De VTN heeft op 20 februari de bijeenkomst ‘VTN-leden in coronatijd’ gehouden. Informeren, uitwisselen van ervaringen, omgaan met de maatregelen en de situatie ’toen, nu en later’ stonden daarin centraal. Er werd teruggeblikt op de eerste drie maanden van de coronapandemie, de daarop volgende periode van versoepelingen in de zomer en het najaar van 2020 en op de volgende lockdown.

Veel aandacht werd ingeruimd voor de toekomst: hoe houden we de moed erin, welke stippen zetten we op de horizon, is Jamulus een oplossing en hoe starten we straks weer op?

Erica Tervelde, coronamanager van Koornetwerk Nederland, was ook te gast tijdens de online bijeenkomst en zette de rol van de koepel tijdens de coronatijd nog eens uiteen. Bovendien wilde ze heel graag van de VTN-leden weten waar ze behoefte aan hadden om de crisis te kunnen doorstaan en daarna weer met goede moed naar de toekomst te kijken.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst is te vinden op de website van VTN.

ZIMIHC: zevendelige serie Koren en Corona op RTV Utrecht

De Utrechtse theaterorganisatie ZIMIHC heeft het initiatief genomen voor een zevendelige televisieserie Koren en Corona. Die wordt momenteel wekelijks uitgezonden op RTV Utrecht.

In elke aflevering staat een Utrechts koor centraal. Vooral de impact die corona op de passie van het zingen heeft, komt aan bod. Het Utrechtse theater

In de serie ‘Koren en Corona’ op RTV Utrecht, vertellen 7 verschillende koren over de impact van corona op hun passie. Het zijn indringende programma’s die duidelijk maken welke emoties dat allemaal losmaakt.

Elke zondagochtend om 8.40 uur gaat er een aflevering ‘in première’. De serie is terug te zien via RTV Utrecht en werd mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds en Gemeente Utrecht.

KBZON brengt: SERENADE

KBZON heeft een goede manier gevonden om amateurkoren te laten zingen en dat te verbinden aan een mooi maatschappelijk doel. In het project SERENADE maken de koren een videoclip om een persoon of organisatie in hun omgeving een hart onder de riem steken.

Alle inzendingen worden zichtbaar gemaakt via een afspeellijst op YouTube. Een deskundige jury beoordeelt de video’s, en de meest creatieve, verrassende en ontroerende inzendingen worden beloond met een prijs in de vorm van een workshop of coaching. Daarnaast is er ook een publieksprijs te verdienen.

Koren die daar behoefte aan hebben, kunnen via KBZON inspiratie en ondersteuning krijgen bij het maken van hun video in de vorm van online workshops. Het project SERENADE wordt ondersteund door BALK, de Dirigentenwerkplaats Utrecht, Koornetwerk Nederland, het Nederlands Koorfestival en Stichting Maestro. Kijk voor meer informatie op de website van KBZON of op de KBZON facebookpagina.

BALK scoort met online festival Vocaal Digitaal

BALK heeft op 21 maart 2021 het eerste online korenfestival Vocaal Digitaal gehouden via het platform Jamulus, in combinatie met Zoom voor de beeldverbinding. Daarbij kreeg BALK technische ondersteuning door de internationale vrijwilligersorganisatie WorldJam, dat gespecialiseerd is in Jamulus.

In een uur en drie kwartier kwamen tien zanggroepen voorbij in Vocaal Digitaal. BALK zag alle regiofestivals die het jaarlijks organiseert, vorig jaar al wegvallen en de edities van 2021 zijn inmiddels doorgeschoven naar 2022. Voor de korenbond sneed het mes met Vocaal Digitaal aan twee kanten: koren een platform geven om zich te presenteren én te laten horen wat er allemaal mogelijk is met Jamulus, dat steeds meer aan populariteit wint. Vooral de koren in de lichte muziek maken er steeds meer gebruik van. De livestream trok 800 toeschouwers, de registratie op YouTube is inmiddels bijna 10.000 keer bekeken. BALK hoopt nog vóór de zomer van 2021 een tweede editie te houden. Lees hier meer over Vocaal Digitaal op de website van BALK.