Kan een koor de ANBI-status krijgen?

Weet jij hoe zit met koren en de ANBI-status? ANBI staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, een status die door de Belastingdienst kan worden toegekend. Koren willen vaak weten of hun organisatie zo’n status kan verkrijgen, omdat deze belastingvoordelen biedt. Koornetwerk Nederland heeft hierover in april 2025 contact gezocht met het ANBI-loket van de Belastingdienst.

En ja, het blijkt voor een koor mogelijk om de ANBI-status te verkrijgen, maar dan moet het wel aan specifieke voorwaarden voldoen. Vaak is het een betere weg gebruik te maken van de SBBI-regeling (sociaal belang behartigende instelling). We leggen hieronder nader uit hoe het precies zit.

In de regel is een zangkoor géén ANBI….

Sinds 2010 gelden er strengere wettelijke regels rondom het verkrijgen van een ANBI-status. Toen werd bepaald dat muziekverenigingen, zoals zangkoren, primair het eigen doel van de vereniging dienen. Namelijk: het samen maken van muziek als vrijetijdsbesteding. Leden van de vereniging betalen hiervoor contributie, dus het belang van de vereniging is daarmee hoofdzakelijk particulier (en dient niet het ‘algemeen nut’). Dit zal voor verreweg de meeste amateur-zangkoren gelden. Mochten zij een ANBI-status aanvragen dan is de kans groot dat deze daarom niet wordt toegekend. 

… behalve als het zangkoor daadwerkelijk een algemeen nut dient …

Het ligt anders voor zangkoren die zich daadwerkelijk richten op het algemeen belang. Dit kan het geval zijn als het koor expliciet een doel heeft dat verder reikt dan het ledenbelang. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor koren die veelvuldig op regionale of landelijke podia staan, of zijn opgericht met een specifiek extern gericht doel, zoals behoud van een cultureel erfgoed. Dergelijke koren maken kans op de ANBI-status.

… en aan de volgende voorwaarden voldoet:

De Belastingdienst zal een aanvraag voor een ANBI-status toetsen op onder meer de volgende elementen:

  1. Het koor moet een rechtspersoon zijn of onder een rechtspersoon vallen (in de regel is dat een formele vereniging of een stichting);
  2. in de (statutaire) doelstellingen moet staan welk algemeen nut het koor beoogt;
  3. de statuten moeten WBTR-proof zijn;
  4. In het zogenoemde liquidatiesaldoartikel van de statuten moet expliciet staan vermeld dat bij opheffing van de rechtspersoon een positief saldo ten goede komt aan een ANBI met een vergelijkbaar doel;
  5. uit het beleidsplan, de website en/of de concertagenda moet duidelijk blijken dat de activiteiten van het koor voor minimaal 90% het algemeen nut/belang dienen.  

Culturele ANBI

Een koor (of koorgerelateerde organisatie) die een ANBI-status heeft verworven, kan bovendien een aanvraag indienen tot erkenning als ‘culturele ANBI’.  Daarvoor geldt als voorwaarde dat men voor minstens 90% actief is op cultureel gebied. Dat zal voor nagenoeg elk zangkoor gelden.

Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel bij de giftenaftrek in de inkomstenbelasting. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen (onder voorwaarden) giften aan culturele ANBI’s van de winst aftrekken.

Let op: alleen organisaties die een ANBI-status hebben verworven, kunnen vervolgens gaan voor de status van Culturele ANBI.

Geen ANBI, wel SBBI

Koren die geen ANBI-status of Culturele ANBI-status hebben kunnen wél gebruik maken van een speciale regeling voor ‘sociaal belang behartigende instelling’ (SBBI). Die regeling richt zich op  organisaties die de individuele belangen/ontplooiing van de leden nastreeft, de belangen van een kleine doelgroep behartigt, of een maatschappelijke waarde uitdraagt. Voorbeelden daarvan zijn activiteiten gericht op bevordering van sociale cohesie  of gezondheid. Ook zangkoren vallen daaronder. Organisaties die als SBBI gekwalificeerd kunnen worden, hoeven over ontvangen giften geen erfbelasting of schenkbelasting af te dragen. Mocht een koor een gift ontvangen, dan kan het op dat moment een beroep doen op de SBBI-vrijstelling bij de Belastingdienst. 


ANBI’s binnen Koornetwerk Nederland

Diverse korenbonden, netwerkleden en professionele koren die bij Koornetwerk Nederland zijn aangesloten hebben een ANBI-status. Je kunt zelf nagaan of een specifieke organisatie een ANBI-status heeft door de naam van de organisatie in te vullen op de volgende website: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/anbi-status-controleren 

ANBI-loket Belastingdienst

Algemene informatie over de ANBI-status, inclusief hoe je deze aanvraagt, is te vinden op het digitale ANBI-loket van de Belastingdienst: https://anbiloketbelastingdienst.nl/ 

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 23 juni 2025.