Storytelling

Eerste training Storytelling afgerond, de volgende komt eraan!

‘Het gaat erom dat je een authentiek verhaal vertelt’

De winter is voorbij maar de sneeuwbal gáát rollen: er komt een tweede cyclus van de training Storytelling van Koornetwerk Nederland. Via de hashtag #KorenLatenZichHoren delen de deelnemers aan de eerste training hun verhalen al via Facebook. Binnenkort zijn het er nog veel meer.  

De training Storytelling, verzorgd door Yvette van den Berg (House of Story), geeft de koorwereld weer ‘strot en smoel’. 17 deelnemers, volgden de eerste editie. En nu gaan ze zelf twee storytelling-workshops verzorgen: voor hun eigen koor, bevriende zangliefhebbers of voor wie het maar horen wil. Zo wordt het verhaal doorverteld en doorverteld… Precies: die sneeuwbal!

Integer en authentiek

Dirigent en koorcomponist Henk Stoeten was van de partij. “Je leert een verhaalstructuur – een narratief – te creëren waarmee je mensen kunt raken. Vooraf had ik nog wat reserves. Storytelling, was dat niet een vorm van ‘praatjesmaken’? Nee dus. Ik ben helemaal óm. Het gaat er nou juist om dat je een integer, authentiek verhaal vertelt.”

Veel koren zijn er zich niet van bewust, maar elke groep kent zijn klassiekers. Hoe bas Jaap door het podium zakte waarna het lied Waar zou hij zijn op het repertoire verscheen. Of hoe tenor Kees doodleuk zong tijdens zijn oefeningen op de loopband en zo fysiotherapeute Ellen interesseerde voor het koor. “Precies”, zegt Henk. “En juist die verhalen lenen zich ervoor om de buitenwereld te laten zien wat zingen met je doet. Wat een kóór met je doet.”

Feestje

Wat vond Yvette van den Berg van deze eerste cyclus? “Dit was een feestje. Het is fantastisch om te zien hoe mensen leren hun passie onder woorden te brengen. Juist bij mensen die zingen. Daar komen verhalen los die ook mij kippenvel, tranen en een lach bezorgen.”

Tweede editie

Er komt een tweede editie van de training Storytelling. De nieuwe data en inschrijfperiode wordt hier spoedig bekendgemaakt, evenals op de Facebook-pagina van Koornetwerk Nederland en op de Facebookgroep #KorenLatenZichHoren waarop de verhalen vanuit Storytelling verzameld worden.