Eén en al Koor

Koornetwerk Nederland en het Nederlands Kamerkoor presenteren vanaf donderdag 13 oktober 2022 de zesdelige podcastserie Eén en al Koor’. Podcastmaker Gerard van den Berg praat hierin met grote en kleine spelers uit de Nederlandse koorwereld, begeleid door koormuziek uit alle windstreken. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering rondom een specifiek thema, met als gemene deler: de toekomst van samen zingen. De podcast is verderop op deze pagina te beluisteren. Dat kan ook op de website van het Nederlands Kamerkoor, en op de gebruikelijke streaming- en podcastplatforms.

Elke aflevering zoomt in op een actueel en urgent vraagstuk voor de koorsector en kijkt daarbij ook naar de toekomst. Aflevering 1 staat stil bij de impact die corona heeft gehad op de koorsector en wat deze periode kan opleveren voor de toekomst van koorzingend Nederland. Ook gaan we in op de uitdagingen waar de sector voor staat. Aan het woord komen onder meer Daphne Wassink, voorzitter Koornetwerk Nederland, Tido Visser, artistiek leider Nederlands Kamerkoor, Gordon Cruden, directeur ZO Gospel Choir en componist Merlijn Twaalfhoven. Daarnaast komt er veel input vanuit het korenveld zelf.

Voor het selecteren van de thema’s van de podcast werd onder meer het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector gebruikt, dat vorige maand door Koornetwerk Nederland werd gepresenteerd. In dit document worden uitdagingen en knelpunten voor de Nederlandse koorsector overzichtelijk gepresenteerd maar het bevat ook aanbevelingen voor oplossingen daarvan.

‘Eén en al Koor’ – verschijningsdata

13 oktober          – aflevering 1: ‘Het keerpunt: van corona naar kansen’

27 oktober          – aflevering 2: ‘Zingende jeugd: It takes a choir to raise a child’

10 november     – aflevering 3: ‘Niet vergrijzen, maar verzilveren’

24 november     – aflevering 4: ‘De waarde van koordirigenten’

8 december       – aflevering 5: ‘Lang leve onze professionele koren’

22 december     – aflevering 6: ‘Op weg naar een inclusieve en toekomstbestendige koorsector’