3e Dag van de Componist op en rond 15 juni 2024

Op en rond zaterdag 15 juni 2024 vindt de derde editie plaats van de Dag van de Componist. Tijdens het festival komen honderden in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers te staan in concerten met meer dan 500 musici. Meer dan 150 concerten en voorstellingen vinden plaats in 15 steden. Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. Festival Dag van de Componist is uniek in de wereld. 

Met de Dag van de Componist viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek. New Music NOW werkt samen met de componisten, maar ook met ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn met nieuwe muziek. De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen. Door een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking te brengen, wil de Dag van de Componist niets minder dan een beweging in gang zetten. 

De Dag van de Componist vindt plaats op en rond zaterdag 15 juni 2024 en bestaat uit de volgende onderdelen:

New Music NOW Express 
De speciaal gecharterde muziektrein, de New Music NOW Express, trekt een spoor van nieuwe muziek door het land. De route gaat langs zes steden: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht. Aan boord vinden optredens en ontmoetingen plaats met meereizende componisten en musici. De line up wordt binnenkort bekendgemaakt.

Stationsconcerten, Componist des Vaderlands en Stadscomponisten van de Dag
In elk van de zes steden waar de muziektrein langs rijdt, stelt het festival een Stadscomponist aan die een Stadslied componeert. Dat zijn Renske Vrolijk (Almere), Yannis Kyriakides (Amsterdam), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (‘s-Hertogenbosch), Annabel Schouten (Utrecht) en Toon Hagen (Zwolle). Elk stadslied wordt uitgevoerd tijdens een feestelijk Stationsconcert in samenwerking met koren, muziekscholen en andere organisaties uit de stad. De Stationsconcerten worden opgenomen en live gestreamd. Na afloop van elk Stationsconcert trekt het publiek in een muzikale tocht verder de stad in voor een aansluitend programma met concerten. Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie die in alle steden wordt uitgevoerd.

Programma Hoog Catharijne en New Music NOW Show in TivoliVredenburg
In TivoliVredenburg vindt ’s avonds de New Music NOW Show plaats: een avondvullende live-show voor publiek met muzikale gasten, componisten en topensembles. Het programma wordt geregistreerd voor radio en televisie. 

Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV
Op en rond 15 juni staan Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV in het teken van de Dag van de Componist, met vooraankondigingen, previews en natuurlijk live-radio en livestream-tv vanuit de trein, de stations en TivoliVredenburg. Ook worden er opnamen gemaakt van concerten in de diverse partnersteden. Na afloop komt het materiaal beschikbaar voor verschillende kanalen en platforms, waaronder het wekelijkse tv-programma New Music NOW TV op kabel-tv-zender ONS.

Landelijk programma met meer dan 150 concerten in meer dan 15 steden  
Vele organisaties werken samen als New Music NOW Netwerk en presenteren meer dan 150 concerten met muziek van meer dan 150 componisten, uitgevoerd door meer dan 500 musici in meer dan 15 steden tegelijkertijd. De deelnemende steden zijn onder andere: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Goes, Groningen, Heerlen, Maastricht. De netwerkpartners voor de Dag van de Componist zijn onder andere Holland Festival, TivoliVredenburg, de Doelen, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ, De Link, Orkest De Ereprijs, Asko|Schönberg en vele koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten.

https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist/