Zing!: een mooie reclame voor samen zingen

Het jonge damestrio Hemelwaters (foto) heeft de finale van Zing! gewonnen. In het programma ging de EO op zoek naar de beste zanggroep van Nederland. In totaal deden 36 groepen mee aan Zing! via vier auditierondes, twee kwartfinales, een halve finale en de finale die op 15 juli werd uitgezonden.

In de programmaformule werden de groepen gekoppeld aan drie mentoren: Glen Faria, Tania Kross en Roel van Velzen. Zij namen ieder een aantal koren onder hun hoede na de auditierondes.

Hemelwaters werd gecoacht door Roel van Velzen. Het trio moest de strijd aangaan met Vocal Group Blueprint (van dirigente Marlou Vriens en nu gecoacht door Glen Faria), en Snowe (geleid door dirigente Jacqui Southam en in Zing! aan hand genomen door Tania Kross).

Zing! groeide uit tot een mooie reclame voor samen zingen: een goed geproduceerd programma (producent: ITV) met twee uitstekende presentatoren, Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart. Maar bovenal met veel topgezelschappen die bovendien een grote diversiteit kenden: van gospel tot rock, pop, opera, vocal groups, een humoristische act en kerstrepertoire. Daarnaast was er een grote variΓ«teit qua samenstelling en groepsgrootte. En: het plezier van samen zingen spatte er vanaf.

Nadeel van het knock-outsysteem is dat er onder de afvallers ook sterke deelnemers waren die je eigenlijk nog wel eens terug had willen zien. Maar afijn… Wat Koornetwerk Nederland betreft: voor herhaling vatbaar!