Onlangs verscheen Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland. Daarin brengen de schrijvers, Thomas Hessels en Harm Peter Smilde, dit jonge koorgenre voor het eerst in kaart.
Het boek werd op 21 oktober voor de vele mensen die een bijdrage leverden, gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst in het Akoesticum in Ede. Dat er nog niet eerder een uitgave verscheen over lichte koormuziek, verbaasde de schrijvers zelf nog het meest. Want popkoren, vocal groups en close harmony-groepen vormen inmiddels een prominent en nog altijd groeiend genre in het Nederlandse koorlandschap.
Schoenendozen
Omgekieperde schoenendozen vol brieven, notities, foto’s en vergeelde programmaboekjes vormden de basis voor het boek. Daarnaast voerden Hessels en Smilde gesprekken. Véél gesprekken: met founding fathers van de eerste ‘amusementskoren’, met pionierende dirigenten, en met zangers die de schuchterheid van zich afwierpen om zelfbewust en zonder partituur op het podium te gaan staan. Waardoor amateurkoren anno 2022 qua zangtechniek, choreografie, uitstraling en het gebruik van nieuwe technieken (vocal percussion, draadloze microfoons) soms nog nauwelijks van de professionals te onderscheiden zijn.
Ontwikkeling
Zang Pur Sang schetst de achtergrond en het kader van waaruit de lichte koormuziek vanuit de V.S. overwaaide naar Nederland. De schrijvers slaan het piketpaaltje van het prille begin in 1962. Dan trapt pianist en dirigent Piet Backers af met de Modern Vocal Group Zwolle. En ze eindigen 60 jaar later met een ook al Zwols gezelschap: VIVID. Tussen die twee polen van de ontwikkeling passeren de belangrijkste en meest uiteenlopende namen in het genre chronologisch de revue, geplaatst in het tijdsbeeld waarin ze actief waren, of nog steeds zijn. Al blijft de keuze voor die namen uiteraard altijd onderwerp van discussie: ‘waarom die wel en zij niet?’.
Inzoomen
Terecht merken de auteurs op dat volledigheid de vijand van leesbaarheid is. Reden waarom subgenres als gospel, barbershop, musical, shanty of wereldmuziek bewust onbesproken blijven. Die verdienen een eigen invalshoek waarvoor in deze uitgave geen plaats meer was. Daarom zoomt het boek vooral in op de close harmony-groepen, de vocal groups en de popkoren. Er zijn ook bijdragen van dirigent/arrangeur Ruben Smits die de belangrijkste ontwikkelingen in koorarrangementen voor elk tijdvak beschrijft.
QR-codes
In Zang Pur Sang krijgt de lezer de mogelijkheid om besproken groepen direct te kunnen zien en horen dankzij de vele QR-codes die naar fraaie beeld- en geluidsfragmenten leiden. Daardoor – én dankzij de speelse en rijk geïllustreerde vormgeving met vele inzetjes en foto’s – komt de geschiedenis van zestig jaar lichte koormuziek vanaf het papier letterlijk tot leven.
Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland door Thomas Hessels en Harm Peter Smilde (ISBN 978-94-6154-900-6) telt 192 pagina’s in hardcover. Het is een uitgave van ZINGmagazine in samenwerking met korenbond BALK.
Speciale kerstaanbieding
Tot 24 december 2022 is het boek te bestellen tegen een introductiekorting: € 28,50 i.p.v € 34,50 (excl. verzendkosten).