The Public Domain

Duizend stemmen gezocht voor Nederlandse première van internationale zanguitdaging 

‘The most inspiring feel-good performance of 2016’ – New York Times 

De Internationale Koorbiënnale en het Nederlands Kamerkoor slaan de handen ineen voor een groot zangevenement. The Public Domain, een stuk van de bekende Amerikaanse componist David Lang voor duizend amateurzangers, maakt zichtbaar en hoorbaar wat we delen met mensen om ons heen. De werving van zangers is gestart voor uitvoeringen op de Amsterdamse Zuidas en in de Haarlemse buurt Schalkwijk op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli 2019. 

Wat hebben duizend mensen met elkaar te maken? Componist David Lang wil zangers en publiek laten ervaren wat we te winnen hebben met het delen van gemeenschappelijke zaken. Via een wereldwijde Google-zoekopdracht bleken uitgesproken inzichten en opvattingen te bestaan over fundamentele aspecten van het leven: we delen onze vrije wil, humor, verleden en heden, liefde voor muziek, onze huid, onze meningen, de noodzaak het leven op te bouwen, keuzes te maken enzovoort. Langs’ compositie plaatst deze uitspraken fysiek in het publieke domein, door uitvoering op een openbare plaats. 

De Nederlandse première van The Public Domain vindt plaats tijdens de 10e editie van de Internationale Koorbiënnale in juli 2019. Het werk duurt ongeveer 40 minuten en staat onder leiding van Peter Dijkstra, chefdirigent van het Nederlands Kamerkoor. Er zijn twee uitvoeringen: op vrijdag 5 juli 2019 op de Zuidas in Amsterdam en op zaterdag 6 juli 2019 in het stadsdeel Schalkwijk in Haarlem. Een tegenstelling waar bewust voor is gekozen; The Public Domain streeft een diversiteit na in nationaliteit, achtergrond, geloof, leeftijd, geslacht, geschoold of ongeschoold in zang. Alle deelnemers hebben hun unieke klank, samen vormen ze één geheel. De ontwikkeling van gemeenschapszin op speelse wijze is inherent aan het traject. 

De doelstelling is om 700 zangers via bestaande koren te werven en 300 zangers individueel te laten inschrijven. Er worden projectkoren in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Zwolle en Eindhoven opgezet om individuele zangers te begeleiden. Bedrijven, clubs en anderen die zich als groep aansluiten, krijgen een dirigent voor het repetitieproces aangeboden. Zangervaring is geen vereiste; iedereen kan meedoen. 

Lang’s compositie is een internationale coproductie van Lincoln Center’s Mostly Mozart Festival (New York, première augustus 2016), de Berliner Philharmoniker (Berlijn, mei 2018), het London Symphony Orchestra (Londen, maart 2019), de Internationale Koorbiënnale en De Doelen Rotterdam. 

Over David Lang 

David Lang (1957) studeerde compositie aan Yale University, waar hij sinds 2008 ook als docent voor muziek actief is. Samen met collega-componisten Julia Wolfe en Michael Gordon vormt hij het collectief Bang On A Can. In 2008 ontving Lang de Pulitzer Prize voor The Little Match Girl Passion. Hij schreef filmmuziek voor onder andere Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza, Youth). 

Praktische informatie Wanneer: vrijdag 5 en zaterdag 6 juli 2019 Waar: Amsterdam en Haarlem – in de openbare ruimte 

Meer informatie op www.thepublicdomain.nl

Aanmelden: vóór 1 maart 2019 via: www.thepublicdomain.nl

Meedoen kan op drie manieren

1. Aansluiten bij een van de projectkoren die worden opgezet in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Arnhem en Eindhoven. Er zijn 5 repetities, vanaf eind mei 2019. € 25,- p.p. 

2. Aanmelden met kantoor, breiclub, buurthuis, voetbalclub – jullie krijgen een dirigent voor in je pauze. € 10 p.p. (minimaal 15 personen) 

3. Aanmelden met het hele koor, en bereid het stuk voor tijdens de eigen repetities. Gratis! 

Meer informatie & aanmelding: www.thepublicdomain.nl