#KoorOn – CULTUUR IN ACTIE – John Cage's 4'33

Indrukwekkende performance van 4’33 van John Cage bij Cultuur In Actie op vrijdag 5 juni 2020. Uitgevoerd door PA’dam o.l.v. Maria van Nieukerken.

Ruben Timmer, secretaris van Koornetwerk Nederland zat aan tafel bij Hanneke Groenteman. Nadat er gisteren al 133.500 stemmen aan waren gedragen, volgden vandaag nog 528 van de professionele koren en netwerkleden van Koornetwerk Nederland.

Deel deze video, het liefst mét de hashtags en laat je stem weerklinken! #KoorOn, #CultuurInActie, #LaatOnsZingen

VOOR KOORZANGERS & -DIRIGENTEN (en alle andere koorliefhebbers): ZING MEE in JOHN CAGE’s 4’33 bij CULTUUR IN ACTIE

Waarom?
Omdat de oorverdovende stilte in de koorsector mogelijk veel langer gaat duren dan ons allemaal lief is!


Wat gaan we doen?
Dirigent Maria van Nieukerken dirigeert voert in een door corona noodzakelijk kleine setting het wereldberoemde stuk 4’33 van John Cage uit. Het werk is een compositie in 3 delen waarin bij ieder deel aan gegeven staat “tacet”, oftewel niet zingen. Voor velen ogenschijnlijk een grap, maar wie het stuk kent beter kent weet ook dat vele groten der aarde het stuk hebben uitgevoerd in diverse bezettingen. En bij de juiste intentie maakt het diepe indruk.

Wat willen we bereiken?
En dat is precies wat we willen bereiken: Een indrukwekkende culturele stilte die de coronacrisis voor de koorsector is gevallen pijnlijk toonbaar te maken. Ook om te wijzen op de dreigende stilte die voor kunst en cultuur in het algemeen en de koorsector in het bijzonder dreigt. Een pijnlijke stilte die de duizenden koorprofessionals nu al in hun portemonnee ervaren. Een oorverdovende stilte die het publiek nu ervaart, maar die mogelijk zonder steun nog veel langer dan zal nadonderen.

Wat kan jij doen?
Dat kan op vier manieren:

  1. Zing thuis mee, neem het op en zet het online met de de hashtags #KoorOn, #LaatOnsZingen en #CultuurinActie.
  2. Maak met je eigen koor een eigen versie van 4’33, en deel het online met de hashtags #KoorOn, #LaatOnsZingen en #CultuurinActie.
  3. Deel de centrale post die Koornetwerk Nederland op haar Facebookpagina gaat posten.

Hoe kun je meezingen?
Ga op vrijdag 5 juni om 17.35 – 17.45 uur naar de livestream van Cultuur in Actie en zing zelf ook mee met 4’33 van John Cage o.l.v. Maria van Nieukerken. Maak een opname van jouw performance thuis, het liefst met het beeld van de de webstie op de achtergrond en zet deze met de hashtags #KoorOn, #LaatOnsZingen en #CultuurinActie op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. En deel je post.

Echt iédereen kan meedoen!
De noten zijn niet moeilijk 😁 écht iedereen kan de stilte in het werk van John Cage zingen, maar vergis je niet: overtuigend inleven in 4’33 minuut stilte is nog knap lastig… Het is juist die serieuze overtuiging die het oorverdovend kan maken!

Zo kunnen we samen vanuit de Nederlandse koorsector een oorverdovende stilte laten horen tijdens de landelijke campagne “Cultuur in Actie”.

DAAROM:
Luister & zing mee en deel je opname online. Met z’n allen kunnen we laten horen hoe oorverdovend onze stilte is.