Zet 11 januari 2025 meteen in je agenda! In het ICOON Theater Amersfoort organiseert Koornetwerk Nederland dan de Koornet Werkdag, een dag vol workshops en uitwisseling voor iedereen die iets heeft met samen zingen. Of je nu bestuurt, dirigeert, zingt of arrangeert, de Koornet Werkdag heeft iedereen iets te bieden. Onder het motto ‘als je zingt, maak je vrienden’ staat de Koornet Werkdag 2025 in het thema van sociale veiligheid en eerlijke communicatie in jouw koor of zanggroep.
- 10:00-11:15 – Opening en workshop van Anne Maartje Lemereis: maak samen een nieuwe koorcompositie!
- 11:30-12:30 – Workshops ronde 1
- Workshop 1: Marlou Vriens (deze workshop zit vol)
- Workshop 2: Pia Pleijsier & Anaïs de Morandais
- Workshop 3: Max van Egmond
- Workshop 4: Sophie Vroegop
- 12:30-13:00 – Optreden MAZE
- 13:00-13:30 – Lunch
- 13:30-14:15 – Optreden Koorlog
- 14:15-15:15 – Workshops ronde 2
- Workshop 1: Ruben Smits (deze workshop zit vol)
- Workshop 2: Koorlog debatsessie
- Workshop 3: Merel Martens
- Workshop 4: Peggy Hegeman – Geef Zang Door!
- 15:30-16:00 – Optreden Nieuw Vocaal Amsterdam
- 16:00 – Borreltijd!
De workshops
Anne-Maartje Lemereis
Anne-Maartje begon al op vierjarige leeftijd met componeren en heeft sindsdien haar passie voor muziek voortdurend verder ontwikkeld. Met een achtergrond in piano en compositie is ze actief als componist, pianist, docent en organisator. Sinds 1 januari 2024 vervult Anne-Maartje de eervolle rol van Componist des Vaderlands, een titel die ze gedurende twee jaar zal dragen.
Workshop: Componeren
De workshop verkent het maakproces van een koorcompositie en laat deelnemers zelf een deel creëren.
Peggy Hegeman en Claudia Franzen
Vanuit Koornetwerk Nederland, Project Jeugd, zijn er diverse initiatieven om de jeugd weer aan het zingen te krijgen in een koor. In deze community of practice gaan we op een muzikale en interactieve manier met elkaar in gesprek over onze dromen en visie om de jeugd te laten floreren in samen zingen. Claudia en Peggy nemen je mee in het gesprek om elkaar te inspireren, en tot initiatieven te komen om het zang zaadje te planten.
Marlou Vriens
Marlou Vriens is zangeres, songwriter en componiste uit Rotterdam. Haar muziek is eerlijk, verfijnd en ruw tegelijkertijd. Marlou schrijft over onderwerpen die haar raken en die zij belangrijk vindt. Haar muziek bestaat uit een brede reeks invloeden, van klassiek tot jazz en van pop tot soul. Haar vocale flexibiliteit is haar handtekening, in haar eigen composities en in haar backing en lead vocals voor anderen. In 2009 studeerde ze af aan Codarts Rotterdam Docent Muziek. In 2020 behaalde ze haar Master aan The Royal Academy of Music in Aalborg Denemarken.
Workshop: Find your voice/ Vocale identiteit
De workshop richt zich op het ontdekken van je vocale identiteit en het zingen met intentie, betekenis en energie, met aandacht voor interpretatie, stemtechniek, performance en verbinding in zowel individuele als gezamenlijke expressie.
Pia Pleijsier & Anaïs de Morandais
Pia Pleijsier en Anaïs de Morandais zijn docenten bij Nieuw Vocaal Amsterdam.
Workshop: Inkijkje in het lessysteem van Nieuw Vocaal Amsterdam
De workshop biedt een interactieve kennismaking met ons lessysteem, waarbij Pia een uitleg geeft via een presentatie en Anaïs praktisch aan de slag gaat met deelnemers en een voorbeeldkoor.
Max van Egmond
Max van Egmond begon zijn muzikale carrière als lid van het Koor van de Nederlandse Bachvereniging in Naarden, waar hij later decennialang als solist optrad. Zijn doorbraak kwam in 1959, toen hij de Toonkunst Vocalisten Prijs won tijdens het Internationaal Vocalisten Concours. Dit markeerde het begin van een internationale carrière van bijna een halve eeuw, met concerten op alle continenten en bekroonde opnames, waaronder Edison Awards voor zijn werk op Sony Classical.
Naast zijn werk als zanger gaf Max les aan het Conservatorium van Amsterdam en was hij wereldwijd gevraagd voor masterclasses. Hij werd onderscheiden met een ridderorde van de Nederlandse Koningin en een ere-doctoraat van McGill University in Montréal. Nu legt hij zich toe op onder andere declamatie en lesgeven.
Workshop: Dictie voor zangers
De workshop richt zich op het actief luisteren, analyseren en uitvoeren van zangfragmenten, waarbij deelnemers kunnen leren en experimenteren met taal en techniek in koormuziek en solozang.
Voor iedere koorzanger en -dirigent zijn tekst en uitsprak van levensbelang. Dan gaat het om verstaanbaar zingen en om correct uitspreken (met name van vreemde talen). Voor beide aspecten geeft Max van Egmond uitleg en oefeningen (om samen te doen). Daarnaast staat het de deelnemers vrij, een fragment solozang of gesproken tekst voor te dragen (als oefenstuk).
Ruben Smits
Ruben is een veelzijdig dirigent en artistiek leider met een achtergrond in Muziekwetenschap (MA) en Koordirectie, waarin hij studeerde bij onder andere Rob Vermeulen en Béni Csillag. Hij is docent koorleiding bij De Dirigentenwerkplaats Utrecht en medeorganisator van de Ward Swingle Cursus voor lichte koormuziek. Als dirigent leidt Ruben Studio Voices (Utrecht) en VIVID (Zwolle) en werkt hij aan diverse projecten en producties binnen de koormuziek.
Workshop: Koorimprovisatie
De workshop biedt een laagdrempelige en intuïtieve introductie tot koorimprovisatie, met technieken uit The Intelligent Choir en Vocal River om muziek ‘in het moment’ te creëren.
Merel Martens
Merel Martens studeerde Docent Muziek en koordirectie aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam en de master ritmische koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Denemarken. Sinds november 2015 is Martens docent en coördinator van de opleiding ‘Vocal Leadership’ aan het conservatorium van Rotterdam, gebaseerd op ‘the Intelligent Choir’ methode. Merel is artistiek leider van MAZE Voices uit Rotterdam, dat ze op richtte in 2016. Daarnaast is Merel is een graag geziene gast voor workshops en masterclasses in de internationale wereld van vocale muziek.
Workshop: Vocal Leadership
Deze workshop richt zich op het ontwikkelen van zelfstandigheid en gedeelde verantwoordelijkheid binnen een koor of vocal group, waarbij Merel Martens laat zien hoe je met positieve energie en een veilige groepsdynamiek een hechte en krachtige zanggemeenschap creëert.
Koorlog debatsessie
In deze workshop ga je in kleine groepen scenes naspelen uit koorrepetities. Tijdens een repetitie van het Ave Verum bekritiseert een zanger zijn of haar collega nogal heftig. De dirigent heeft een wel heel bijzondere methode om dit brandje te blussen. In een andere scene krijgt de dirigent geen kans om te beginnen vanwege nieuwe geruchten in het koor. Beide scenes zijn waargebeurd.
Tijdens de workshop worden er vragen gesteld via Mentimeter, een online tool die je bij aanvang van de workshop via een QR code op je eigen telefoon opent. De moderators (Marga Oostindie en Jeroen Staal) gaan met de deelnemers in gesprek over de scenes en welke mogelijkheden er zijn om een sociaal veilige sfeer te krijgen of te behouden.
Sophie Vroegop
Sophie Vroegop is institutioneel fondsenwerver, altvioliste en archeologe. Ze werkt o.a. voor Nationale Opera & Ballet en het Cultuurfonds.
Workshop: fondsenwerving
Concerten
Maze Voices
MAZE Voices, een prijswinnende vocal group uit Rotterdam onder leiding van Merel Martens, combineert innovatieve a capella-stijl en energieke pop-rock performances met indrukwekkende prijzen zoals de winst op het BALK TOPfestival, SingStrong Festival in New York en de titel ‘Koor van het Jaar’.
Koorlog
Koorlog is de nieuwe muziektheaterproductie van Zangstudio Haarlem op een libretto van Don Duyns en met muziek van Michel Poels. De première is op 13 maart 2025 in Haarlem. Koorlog is gebaseerd op waargebeurde verhalen over groepsdynamieken, sociale spanningen, grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in koren.
De leden van Ons Koor zingen de Klapstoelcantate. Wanneer een nieuw lid zich meldt en wil plaatsnemen, blijft een warme ontvangst uit.
Nieuw Vocaal Amsterdam
Nieuw Vocaal Amsterdam, opgericht door Caro Kindt in 2005, is een toonaangevend zanginstituut en kenniscentrum dat jonge zangtalenten van 4 tot 21 jaar opleidt tot het hoogste niveau. Met 300 leerlingen, 20 koren en een gepassioneerd team van docenten en dirigenten staat NVA bekend om haar professionele optredens, waaronder als vaste kinderkoorpartner van Nationale Opera & Ballet.