Polen en Belgen winnen CantaRode 2018

De vierde editie van het Internationaal Koorfestival CantaRode in Kerkrade is zondag 13 mei ex equo geëindigd. De eerste prijs ging naar zowel het jong dameskoor Amaranthe uit Oudenaarde in België als naar het koor van de Maritieme Universiteit van Szczecin in Polen. Volgens de jury was het verschil in kwaliteit tussen beide koren zo minimaal, dat besloten is beide koren de eerste prijs toe te kennen. 

Ook de derde prijs van CantaRode 2018 ging naar twee koren: het Russische Ozarenie van de Muzieksociëteit uit Moskou en het gemengd koor van de School of Economics uit Warschau in Polen. Dit laatste koor behaalde drie jaar geleden de eerste prijs tijdens CantaRode. 

Een tweede prijs werd er niet uitgereikt. Wel waren er nog vier extra prijzen. De prijs voor de beste dirigent ging naar Johannes Dewilde van Amaranthe. En ook de publieksprijs werd aan Amaranthe toegekend, waarmee dit koor met maar liefst drie prijzen naar huis ging. 

De ‘Klankstadprijs’ voor het koor met het meest vernieuwend repertoire ging naar het gemengd koor van de School of Economics uit Warschau, waardoor dit koor eveneens twee prijzen mee naar huis mocht nemen. De prijs voor de beste uitvoering van een werk uit het land van herkomst ging naar ‘Watersong’ van het koor van de Maritieme Universiteit van Szczecin. Daarmee vielen alle prijswinnende koren dubbel in de prijzen. Voor alle overige koren (vier tot en met negende prijs) was er een oorkonde. De koren krijgen ook een uitgebreid juryrapport met tips en adviezen. De volledige uitslag is terug te lezen op www.cantarode.nl

Het was dit jaar voor de vierde keer dat het Internationaal Koorfestival Cantarode werd georganiseerd. Vanaf afgelopen donderdag waren zo’n 250 zangers en hun begeleiders uit alle delen van de wereld te gast in de muziekstad Kerkrade. Ze gaven diverse concerten en optredens in de regio en namen vrijdag en zaterdag deel aan het concours in het vernieuwde Parkstad Limburgtheater HUB. De reacties van het publiek waren bij alle optredens buitengewoon enthousiast. 

CantaRode 2019

De volgende editie van CantaRode staat gepland voor het Hemelvaartweekeinde van volgend jaar: 30 mei tot en met 2 juni 2019, uiteraard weer in de Klankstad Kerkrade.