NKF start schoolkoorfestival in 2019

Op vrijdag 21 juni 2019 organiseert het Nederlands Koorfestival (NKF) de Kick-Off voor het nieuwe Nederlands Schoolkoorfestival. Het evenement wordt gehouden in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum en wordt gehouden om de nieuwe competitie feestelijk in te luiden. Voor de Kick-Off is plaats voor 10 schoolkoren. Deelname kost niets. Aanmelding kan vanaf 14 januari via www.nederlandskoorfestival.nl.

De opzet van het nieuwe Nederlands Schoolkoorfestival wordt vergelijkbaar met de opzet van het reguliere Nederlandse Koorfestival: tijdens regionale festivals voor schoolkoren beoordeelt een vakjury wie aan de landelijke finale van het festival mag deelnemen. Het koor dat de landelijke finale wint, mag zichzelf twee jaar lang ‘beste koor van Nederland’ noemen, in het geval van het schoolkorenfestival wordt dat dus ‘beste schoolkoor van Nederland’.

Het initiatief is ontstaan vanuit de Stuurgroep Samen Zingen 2020, dat het Manifest van de Nederlandse koorsector “Zingen, Lekker Belangrijk” in 2017 heeft opgesteld. Het idee om zingen op basisscholen in koorverband stimuleren werd door het NKF als lid van de stuurgroep actief opgepakt en start daarom in de periode 2020-2021 met de eerste officiële editie van het Nederlands Schoolkoorfestival. Het NKF richt zich in aanvang op schoolkoren van de bovenbouw basisonderwijs.

Om scholen in het basisonderwijs tijdig kennis te laten maken met het nieuwe initiatief wordt een grootse kick-off georganiseerd op vrijdag 21 juni 2019 in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Het kick-off evenement bestaat uit een ‘wedstrijd’ voor tien schoolkoren die elk tien minuten mogen optreden. Een deskundige jury kiest dan ‘het beste Kick-Off Koor. Voor en na het eigen optreden mogen kinderen in de zaal naar de andere koren luisteren.

Deelname staat open voor elk type schoolkoor: het mag een hele klas zijn, maar ook een selectie uit verschillende klassen. Het niveau maakt niet uit, en de koren mogen elk genre zingen dat zij maar willen. Ook de muzikale begeleiding is open: de koren mogen a capella zingen of met een geluidsopname, ze mogen worden begeleid op piano of andere instrumenten bespeeld door henzelf of door begeleiders.

Gehrels Muziekeducatie is partner van het Nederlands Schoolkoorfestival. Meer informatie en aanmelding voor het kick-off evenement op 21 juli 2019 loopt via de website van het NKF. Schoolkoren kunnen zich vanaf maandag 14 januari online opgeven via www.nederlandskoorfestival.nl