Nationale Finale Nederlands Koorfestival 2018

Op zaterdag 2 juni a.s. strijden in Schouwburg Hengelo vijftien Nederlandse topkoren om de titel “Koor van het Jaar 2018”. Deze prestigieuze titel is in recente edities van het NKF gewonnen door Vocaal Ensemble Quint (2016) en Dekoor (2014). Het Nederlands Koorfestival viert in 2018 zijn 50-jarig jubileum en heeft deze feestelijke editie aangegrepen om de opzet van de belangrijkste korencompetitie van Nederland uit te breiden met zelfstandige Provinciale NKF Competities en ruime mogelijkheden voor koorcoaching.

En met groot succes, want voor het eerst sinds jaren is het aantal deelnemende koren bij het NKF weer gegroeid, zelfs bijna verdubbeld. Het toont niet alleen dat de Nederlandse koorwereld volop in beweging is, maar ook dat de kwaliteit van de koren die zich voor de Finale hebben geplaatst aanzienlijk is. De Nationale Finale Nederlands Koorfestival 2018 belooft dan ook een bijzondere spannende dag te worden. 

Voor het eerst is de NKF Finale onderdeel van Amusing Hengelo. Die keuze past bij de ambitie van het NKF om in in te zetten op samenwerkingen die elkaar kunnen versterken. Amusing Hengelo biedt niet alleen een goed geoliede organisatie van een van de grootste korenfestivals van Nederland, maar past ook in het beleid om de Nationale NKF Finale buiten de drukbezette Randstedelijke programmering te organiseren. 

Live-streaming 

Het winnende koor wint naast de titel ook diverse aanbiedingen voor landelijke profilering d.m.v. publicaties, concerten en workshops. Naast deze prijzen wordt ook een prijs uitgegeven voor “Dirigent van het Jaar 2018”. De winnaar van deze prestigieuze prijs wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass weekend van LEAD Conductors.

Vanaf de aanvang om 10.00 uur tot en met de jury uitslag ca. 17.30 uur kan de Nationale NKF Finale 2018 live gevolgd worden via de eigen website www.nederlandskoorfestival.nl. Bovendien kunnen kijkers in heel Nederland voor het eerst meestemmen voor de Nationale NKF Publieksprijs 2018. De techniek voor deze live-stream wordt verzorgd door Volkoren-tv en Concerto Media, die tevens een registratie maken die later via Volkoren.tv uitgezonden wordt. 

Entree voor de Nationale NKF Finale op 2 juni a.s. in Hengelo is gratis. Op de website www.nederlandskoorfestival.nl is het overzicht van alle finalisten met hun biografieën te vinden. Ook wordt hier vanaf 25 mei a.s. de definitieve programmering gepubliceerd.