Verenigingsmonitor Cultuur: 42% is een zangvereniging

Ook in het recent afgeronde grootschalige onderzoek onder Nederlandse verenigingen wordt bevestigd dat Zingen de populairste vrijetijdsactiviteit van Nederland is: maar liefst 42% van alle culturele verenigingen in Nederland is een Zangvereniging. Reden om een aparte Verenigingsmonitor speciaal voor koren te organiseren. Instrumentale muziekverenigingen scoren met 30% ook hoog, waarmee muziek maar liefst 72% van het verenigingsleven beslaat!

Bijna tweederde noemt de geringe aanwas van leden en vergrijzing van de vereniging als grootste knelpunt. Dat blijkt uit onderzoek van het LKCA.

Veruit de meeste verenigingen noemen gezelligheid het belangrijkste doel. Dat gaat vaak hand in hand met een sterk artistiek aanbod voor de leden, veelal onder begeleiding van een hbo-opgeleide artistiek begeleider. De knelpunten die verenigingen benoemen liggen dan ook vooral op het vlak van organisatiekracht. Naast de geringe aanwas en vergrijzing van leden noemen zij de afname van inkomsten uit contributie, subsidies en sponsoring en de moeite om bestuursleden te vinden.

Ongeveer 6,4 miljoen Nederlanders is kunstzinnig of creatief actief in de vrije tijd. En bijna 1,5 miljoen van hen is hiervoor lid van een vereniging (bron: Monitor Amateurkunst 2017, LKCA). Het belang van verenigingen in onze culturele infrastructuur is dus groot.

Publicatie
De resultaten van het onderzoek staan beschreven in de uitgave VerenigingsMonitor 2018 van het LKCA. De uitgave is gratis digitaal beschikbaar via www.lkca.nl/verenigingsmonitor.