#KoorOn! – met dirigenten samen op weg

Goed nieuws: #KoorOn! gaat door! Fonds Cultuurparticipatie (FCP) heeft de aanvraag van Koornetwerk Nederland gehonoreerd om een positieve impuls aan de rol en positie van de dirigenten in het herstel van de koorsector. 

Een koordirigent vormt meestal de spil binnen een koor en is daarom een essentiële groep binnen de koorsector. Natuurlijk geven ze leiding aan hun koren om hun muzikale ambities te bereiken, maar minder zichtbaar is hun voorwaardelijke rol in het goed te laten functioneren van de vereniging. Door corona heeft dit een extra dimensie gekregen: met hun werk om met aangepaste 1,5 meter- en online repetities en activiteiten koren te blijven motiveren en bij elkaar te houden. Vele creatieve voorbeelden hebben de revue gepasseerd. Ook blijkt de dirigent een vraagbaak voor besturen over wat nu er wel en niet mogelijk is. Meer dan eens hebben dirigenten elkaar onderling opgezocht en ook Koornetwerk Nederland benaderd met vragen.

Lange periode van herstel
Na ruim een jaar coronacrisis, volgt een lange periode van herstel van de sector. Koordirigenten spelen hierin een cruciale rol. Hun kennis, inzet en motivatie vormt één van de peilers van de koorsector. Met het project #KoorOn! – met koordirigenten op weg willen we de rol en positie van dirigenten versterken en ontwikkelen en het netwerk van dirigenten dat is ontstaan verduurzamen. 

#KoorOn!­ ­­­loopt tot juni 2022. Er worden onder meer (netwerk)bijeenkomsten en diverse activiteiten georganiseerd en er wordt een informatiepunt voor dirigenten opgezet. In het project wordt onder meer samengewerkt met vijf centrale organisaties voor koordirigenten: Dirigentenwerkplaats Utrecht, Maestro, ZIMIHC, Eduvox en Koorplein Noord Nederland.

Met de projecten hopen we de vele zelfstandige en vrijwillige dirigenten te bereiken die Nederland rijk is en bouwen we samen aan een duurzame infrastructuur van kennisuitwisseling, opleiding en inspiratie voor de koorsector.

Binnenkort volgt meer informatie over #KoorOn! op deze website.


#KoorOn! wordt mede mogelijk gemaakt
door ondersteuning van Fonds Cultuurparticipatie