Daphne Wassink kreeg een Zilveren Anjer

Beeld: ©Cultuurfonds

Gisteren reikte Prinses Beatrix in Koninklijk Paleis Amsterdam de Zilveren Anjers 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, was één van de drie gelukkigen.

Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Dit is de 72e keer dat we bijzondere vrijwilligers onderscheiden die al jarenlang en belangeloos hun tijd, kennis of geld investeren om door hun liefde voor cultuur en natuur mensen te verbinden. Waardoor we elkaar beter begrijpen, waarderen en respecteren en de wereld beter af is. Dat verdient elk jaar opnieuw onze bijzondere aandacht en waardering.”

Volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds verdiende Daphne de Zilveren Anjer omdat ze het boegbeeld is van de Nederlandse koorzang. En koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen. Van het ministerie van OC&W tot Koningin Máxima, ze bereikte iedereen die ze nodig had om de koren te helpen. Dat doet ze naast haar baan bij het Conservatorium Amsterdam, zoals ze al haar vrijwillige werk voor de cultuursector en de koren al twintig jaar naast haar carrière doet. Haar lijst van onbetaalde functies is indrukwekkend lang, van nationaal niveau tot Europees en zelfs mondiaal niveau door haar bestuursfuncties bij Europa Cantat. 

Naast Daphne Wassink werd Klaas Post onderscheiden. Hij heeft als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Ook Adolf Kock ontving een Zilveren Anjer. Hij beschikt over geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto’s vanaf 1800 tot nu, die hij schonk aan het Nationaal Archief, heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed.