Mecenas steunt componisten én amateurkoren met compositieopdrachten

Een bijzonder project – Dutch Choir Music NOW – ondersteunt componisten met nieuwe compositieopdrachten en voorziet amateurkoren van gratis, nieuw koorrepertoire. Het initiatief is genomen door een mecenas die anoniem wil blijven, in samenwerking met Nieuw Geneco en Dutch Composers NOW. De composities zijn vrij toegankelijk op het online platform Dutch Choir Music NOW. Koornetwerk Nederland omarmt het project van harte.

De mecenas achter het initiatief noemt zich Marcia en is in het dagelijks leven koordirigente. Ze besloot een erfenis in te zetten om componisten – die nauwelijks steun krijgen tijdens de coronacrisis – in hun kracht te zetten met nieuwe compositieopdrachten. Bovendien wil ze amateurkoren aan goed zingbare nieuwe composities helpen, afgestemd op de mogelijkheden en verwachtingen van amateurzangers.

Gratis downloaden

Voor de uitvoering van het project riep de mecenas de hulp in van Nieuw Geneco, de beroepsvereniging van componisten. Het resultaat staat op https://dutchchoirmusicnow.nl waar al bijna 40 composities voor vrouwenkoor beschikbaar zijn. Ze zijn echter ook geschikt voor mannenstemmen. De stukken zijn gratis te downloaden en voorzien van audio- en oefenbestanden. Het Groot Omroepvrouwenkoor heeft al een aantal stukken opgenomen en stelt die voor iedereen ter beschikking op de site. Meer composities zijn onderweg.

Hartverwarmend

“Spannende muziek. Verfrissende klanken. Nieuwe kleuren en geluiden. Contact met levende componisten… Het is zo fantastisch om muziek van onze hedendaagse componisten te zingen!”, zegt Marcia over de eerste resultaten van het project. Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco /Dutch Composers NOW, vindt het een hartverwarmend particulier initiatief. “Componisten én koren kunnen in deze tijd wel een extra steun in de rug gebruiken.”

Thuisbasis

Ook Koornetwerk Nederland-voorzitter Daphne Wassink is erg blij met het project. “Het is een prachtig cadeau voor de koorsector. Het geeft koren en dirigenten de kans om tijdens deze periode van lockdown te kijken naar fonkelnieuw repertoire. Wie wil dat nou niet? Hopelijk wordt Dutch Choir Music NOW een vaste waarde in de Nederlandse koorsector.”

Website

De speciale website van Dutch Choir Music NOW werd gezamenlijk ontwikkeld door Nieuw Geneco en stichting Dutch Composers NOW. Koornetwerk Nederland, het Groot Omroepkoor, de muziekuitgeverijen Donemus, Deuss Music en Matching Arts en Buma Cultuur gaan het initiatief breed onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk koren en liefhebbers van koormuziek in binnen- en buitenland.