Lockdown geldt ook voor de koorsector

Theaters, muziekscholen, centra voor de kunsten en vergelijkbare locaties zijn van 15 december 2020 tot en met dinsdag 19 januari 2021 gesloten voor publiek. Het beoefenen van amateurkunst is daar niet mogelijk en dus kunnen ook amateurkoren er niet terecht. In de geest van de nieuwe maatregelen roept Koornetwerk Nederland deze koren op om – in elk geval tot 19 januari – niet meer fysiek te repeteren of op te treden.

De kern van de maatregelen die premier Rutte op 14 december bekendmaakte, is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft. Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, reisbewegingen en groepsvorming tot een minimum beperkt worden. Daarom zijn theaters, concertzalen, muziekscholen en vergelijkbare locaties, zowel binnen als buiten, tot en met dinsdag 19 januari gesloten voor publiek. Het dringende advies om niet samen te zingen, blijft ook tijdens deze harde lockdown overeind. Professionele koren mogen wel repeteren, opnames maken of een livestream verzorgen, uiteraard zonder aanwezig publiek.

Koornetwerk Nederland begrijpt de teleurstelling bij de (jeugd)koren die nog plannen hadden voor een bescheiden kerstconcert, of live repetities in de komende maand. We hopen dat 2021 snel een positief keerpunt laat zien in de coronacrisis. Op dinsdag 12 januari neemt het kabinet een besluit over de periode na dinsdag 19 januari.