‘Kabinet en gemeenten, help de culturele zzp’er de winter door’

Het kabinet moet nu écht werk maken van een volwaardige compensatie voor de koordirigent, de regisseur of de pianist. Dat stelt Koornetwerk Nederland. “Opnieuw vallen hele inkomens weg omdat er een streep gaat door repetities en (kerst)uitvoeringen. Veel professionals die werken voor amateurgezelschappen – en die nou juist in deze periode weer een beetje zouden gaan opkrabbelen – leveren opnieuw fors in. Help de culturele zzp’er de winter door!”, vindt de koepel van korenbonden.

Koornetwerk Nederland doet de oproep ter ondersteuning van een brief van de Creatieve Coalitie aan de Tweede Kamer. Dat platform van 45 vakorganisaties en bonden in de culturele sector pleit voor de komst van een vangnetregeling voor zzp’ers en flexwerkers. Die moet deel uitmaken van de 68 miljoen euro die het kabinet bestemt voor een nieuwe steunronde in de culturele en creatieve sector.

Om gek van te worden

“De professionals in onze koorsector zijn meestal zzp’ers. Zij vallen al sinds het begin van de pandemie tussen de wal en het schip”, zegt Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland. “TOZO, NOW, TOGS en TONK… allemaal prachtig maar niet voor hen. Dan was het weer een partnerinkomen, dan weer een voordeur die niet in hetzelfde huis mocht zitten. Om gek van te worden.”

Sigaar uit eigen doos

Dirigent en muziekdocent Petra Limon kan het alleen maar bevestigen. “Voor TOZO 1 kwam ik weliswaar in aanmerking, maar dat bleek via de inkomstenbelasting een sigaar uit eigen doos waar zelfs mijn echtgenoot aan mee moet betalen! TOZO 2 ging niet door vanwege de partnertoets en de TOGS was niet mogelijk omdat ik als ondernemer geen aparte ingang heb. Mijn inkomen is drastisch gedaald vanwege afgelaste concerten, repetities en het stoppen van muzieklessen. Ik zie al collega’s die zich laten omscholen. Op deze manier gaat onze beroepsgroep ten onder.”

Verenigingen zijn een belangrijke werkgever

De gemeenten gaan een deel van de 68 miljoen euro verdelen. Koornetwerk Nederland roept gemeenten op om het geld niet alleen door te sluizen naar de schouwburg, de concertzaal of het poppodium. “De amateurverenigingen zijn ook een belangrijke werkgever, dat wordt vaak vergeten”, aldus Daphne Wassink. “Ze huren professionals in om te kunnen repeteren en hun concerten te begeleiden. Maar ook de verenigingen hebben nauwelijks nog vlees op de botten. Juist deze periode stond bol van de concerten van amateurkoren, soms voor het eerst in anderhalf jaar. Laat het geld dus ook terechtkomen bij de verenigingen én de professionals die de muzikale activiteiten mogelijk maken.”

De brief van de Creatieve Coalitie is hier te vinden. De brief is ook ondertekend door de Taskforce Culturele en Creatieve Sector waarbij Koornetwerk Nederland is aangesloten.