Geef de koorwereld 'strot en smoel'!

Volg de training Storytelling en wordt zélf (gecertificeerd!) storyteller!

Dat de koorwereld rake klappen oploopt door de coronapandemie, hoeven we je niet te vertellen. Storytelling is een van de prachtige manieren om de Nederlandse amateurkoren er weer bovenop te helpen. 15 gepassioneerde ‘koorgekken’ – zangers, dirigenten, bestuursleden – mogen daarom gratis een driedaagse training Storytelling volgen! Ben jij er een van? Laat jij je koor, en dat van anderen, weer groeien? Letterlijk en figuurlijk? Geef jij de koorwereld weer ‘strot en smoel’?

15 mensen die gek zijn van zingen, krijgen in januari 2022 de kans om drie dagen lang live deel te nemen aan een compleet Storytelling-traject van Koornetwerk Nederland. De training wordt verzorgd door Yvette van den Berg (House of Story). Deelname aan de training (ter waarde van € 2.000,-) is gratis! Meld je snel aan: je hebt tot 10 december a.s. de tijd!

Waarom Storytelling?

 • De coronapandemie heeft een enorme impact gekregen op de Nederlandse koren. We kennen allemaal de verdrietige voorbeelden. Het wordt tijd om daar mooie verhalen tegenover te zetten. Om het imago van de koorsector op te krikken en meer mensen kennis te laten maken met het plezier van zingen.
 • Samenzang is kippenvel, natuurlijk. Maar hoe leg je aan anderen uit wat er écht gebeurt als mensen samenkomen om te zingen? Hoe laat je zien dat samenzang veel meer is dan de som der delen? Dat er magie ontstaat op het podium? In ieder geval niet door droge informatie in een flyer te zetten of ‘Oh, wat zijn we toch leuk-berichtjes’ op Facebook te posten.
 • Je raakt mensen wél in het hart met beleving, passie en emotie. Je laat mensen de kracht van zingen voelen. Je creëert werkelijke verbinding en inspireert mensen om te zingen in een koor of ensemble. Als storyteller gebruik je verhaalstructuren om mensen ‘te vangen’ in hun gevoel. Je leert welke verhalen goud zijn en welke vorm van storytelling het beste bij je past: geschreven, gesproken, beeldend of cross-mediaal. Bovendien leer je welke kanalen daar het beste bij passen. Zodat mensen bij je koor willen horen!

Gezocht: 15 kandidaat-storytellers met passie én een missie!

Koornetwerk Nederland en Yvette van den Berg zoeken dus 15 mensen met een passie voor zingen. Maar ook met een missie om die passie zoveel mogelijk te delen met anderen. Want: na het volgen van de training kun je zelf een basisworkshop Storytelling geven. We vragen je om dat minimaal twee keer (live of online) te doen aan anderen die zichzelf op hun beurt ook willen trainen in Storytelling. We noemen dat: Pay It Forward. Zo verspreidt de kunst van Storytelling zich op een prachtige manier door de koorwereld, ontstaat er een zelfversterkend effect en kunnen we aan een nog krachtiger ledenwerving werken. Bovendien: als je zelf meer (betaalde) workshops wil geven in de koorsector, dan ben je daarvoor gecertificeerd.

Praktische informatie

 • Wanneer: zaterdag 15 januari, dinsdag 25 januari en donderdag 10 februari 2022, steeds van 10.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur); aanwezigheid op de drie lesdagen is vereist.
 • Waar: Akoesticum, Ede.
 • Inclusief: lunch en lesmateriaal
 • Eerste online kennismaking: vrijdag 17 december, 10.00 – 11.30 uur.

Aanbod

 • Training t.w.v. € 2000,- in een diverse groep actieve betrokkenen bij de koorsector waarmee je jouw netwerk vergroot.
 • Op maat gemaakt Storytelling-traject waarbij jouw verhalen over de koorsector gaan helpen met ledenwerving en het verbeteren van het imago van de sector.
 • Begeleiding bij het vertellen van jouw verhalen en de doelgerichte inzet daarvan.
 • Begeleiding bij het zelf opzetten van een Storytelling-workshop waarbij jij jouw aangeleerde vaardigheden doorgeeft, en zo meehelpt om meer dan 450 mensen in de koorsector te bereiken die op hun beurt ook weer verhalen gaan vertellen.
 • Een certificaat van deelname waarmee je ook na dit traject op eigen initiatief (betaalde) workshops kunt blijven geven.

Aanmelden

 • Uiterlijk 10 december 2021
 • Stuur je motivatie (liefst in de vorm van een verhaal!) naar corona@koornetwerk.nl
 • Maximaal aantal deelnemers: 15
 • Selectie: bij meer aanmeldingen maakt Yvette van den Berg een selectie in samenspraak met Koornetwerk Nederland; daarbij wordt gekeken naar diversiteit van de groep en wie het meest ‘klaar’ is om te starten; op 13 december 2021 krijgen kandidaten via e-mail te horen of ze kunnen deelnemen.

Mogelijk volgt in 2022 een tweede trainingscyclus. Wie niet terechtkwam in de eerste cyclus, wordt dan alsnog actief benaderd voor mogelijke deelname.