DirigentenContact

(bijgewerkt: 15-09-2021)

STARTBIJEENKOMST DIRIGENTENCONTACT

DirigentenContact is een project van Koornetwerk Nederland voor en door koordirigenten, waar dirigenten elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en werken aan de versterking van hun dirigeerpraktijk. In verschillende Communities of Practice verspreid over Nederland komen dirigenten live of online samen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te inspireren.

De startbijeenkomst van DirigentenContact vond plaats op vrijdag 10 september van 17:00-18:30 via Zoom. Tijdens deze bijeenkomst werd DirigentenContact gepresenteerd, gaven enkele ervaren dirigenten tips en tricks voor een goede opstart met je koor na de zomer, en was er ruimte voor vragen.


DirigentenContact van start

In september is Koornetwerk Nederland van start gegaan met DirigentenContact, een nieuw project voor koordirigenten in Nederland. Met dit project wil Koornetwerk Nederland de sector na de pandemie een positieve impuls geven door dirigenten te stimuleren in de versterking van hun dirigeerpraktijk.

Als de coronaperiode al iets positiefs heeft opgeleverd voor de koorsector, dan is het wel de spontane behoefte aan kennisdeling en ontmoeting tussen dirigenten. Koornetwerk Nederland wil die ontwikkeling verder stimuleren en versterken, en onderzoeken hoe dat onderlinge contact een structureel karakter kan krijgen. 

Communities of practice (CoP)

Als koordirigent kun je terecht in een van de negen CoP’s die er in het seizoen 2021/2022 vanuit het project ondersteund worden. In zo’n CoP bepaal je met elkaar onder leiding van een moderator welke onderwerpen je bezighouden, wat je wilt oppakken en waar je je verder in wilt verdiepen. Het kan gaan over de actualiteit, het kan ook betrekking hebben op de toekomst. Natuurlijk kan je eigen koor of dirigeerpraktijk onderwerp van gesprek zijn, maar het mag ook gaan over de toekomst van de sector of van je eigen beroep. De reflectie op je praktijkvoering, samen met anderen en onder deskundige begeleiding levert hoe dan ook nieuwe en bruikbare inzichten op!

Focus en oriëntatie

Enkele CoP’s zijn thematisch ingericht, andere zijn gesitueerd in een bepaalde regio, weer andere zijn nog volledig blanco. Zo sluit het project aan bij nu al bestaande CoP’s of initiatieven voor dirigenten, geeft het impulsen waar die nodig zijn en is er ook nog ruimte voor een vrije keuze. De verschillende oriëntaties zijn een mooie weergave van de rijkdom die het Nederlandse koorleven kenmerkt.   

Meedoen 

Maar liefst 55 dirigenten hadden zich ingeschreven voor de eerste bijeenkomst van het project plaats op 10 september jl. via Zoom. Tijdens deze bijeenkomst werd DirigentenContact gepresenteerd, gaven enkele ervaren dirigenten tips en tricks voor een goede opstart met koren na de zomer, en was er ruimte voor vragen.

Kon je 10 september niet bij de eerste Zoom-sessie aanwezig zijn, maar wil je wel op de hoogte blijven van de activiteiten van DirigentenContact? Ga dan naar www.koornetwerk.nl en schrijf je hier in voor de interesselijst

Voor vragen kan je Alba Roorda Martinez (projectmedewerker) mailen via dirigentencontact@koornetwerk.nl.


DirigentenContact is een initiatief van Koornetwerk Nederland, in samenwerking ZIMIHC, Koorplein Noord-Nederland, Maestro, Stichting Eduvox en Dirigentenwerkplaats Utrecht. 

Het project wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie.