Coronatoegangsbewijs wordt verplicht bij koorrepetitie en -uitvoering

Met ingang van zaterdag 6 november a.s. is een coronatoegangsbewijs (ctb) voor koren verplicht bij deelname aan koorrepetities én bij uitvoeringen voor publiek. De verplichting geldt voor personen van 18 jaar en ouder. Waar het ctb van toepassing is, is het dragen van mondkapjes niet verplicht, dus ook niet in het repetitielokaal. De anderhalve meter afstand keert niet terug als verplichting maar wordt wel dringend geadviseerd als veilige afstand.

Dat maakte het kabinet bekend tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november. De invoering van het ctb voor kunst- en cultuurbeoefening maakt deel uit van een aangescherpt pakket aan coronamaatregelen om de herfstpiek in het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Daarbij hamert het kabinet nog eens stevig op het naleven van de basisregels zoals thuisblijven bij klachten (en je laten testen!), handen wassen en ventileren.

Een aantal koren werkt al met het ctb maar Koornetwerk Nederland realiseert zich dat gebruikmaking van de QR-code voor andere zanggroepen juist problematisch kan zijn in de uitwerking van de maatregel. De koepel van korenbonden heeft altijd benadrukt dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en doet dat ook nu. ‘Wees lief voor elkaar, welke mening je ook huldigt’ zo drukt Koornetwerk Nederland de koren op het hart.

Koornetwerk Nederland gaat het Protocol en aanvullende mogelijkheden voor de koorsector aanpassen naar de situatie die geldt vanaf 6 november 2021. Naar verwachting zal de geactualiseerde versie met daarin de laatste punten op de i aan het eind van deze week worden gepubliceerd. Ook de FAQ-pagina wordt deze week bijgewerkt.