Brandbrief aan Tweede Kamer: 'Onherstelbare schade dreigt voor koorsector'

De koorsector voelt zich overvallen door het zangverbod. Het is een achteloos gebrachte maatregel waarbij de aanwezige expertise en ervaring uit de sector wordt genegeerd. Zonder perspectief op een einde aan het verbod dreigt onherstelbare schade te ontstaan. En: het verbod op zingen moet tenminste voor jeugdgroepen van 13 tot 18 jaar per direct worden teruggedraaid. Dat schrijft Koornetwerk Nederland in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de brief is het verbod op samen zingen waarmee de koorsector na de persconferentie van 17 november plotseling geconfronteerd werd. Deze maatregel is niet gecommuniceerd tijdens de persconferentie en de sector moest hem zelf terugvinden op de site van de Rijksoverheid. Het leidde tot grote onrust bij vele duizenden zangers en dirigenten.

De besluitvorming rond het verbod is onnavolgbaar en de onderbouwing ontoegankelijk. Dat geldt zeker voor de nieuwe maatregel voor jeugdgroepen van 13 tot 18 jaar: zij kregen afgelopen dinsdag onverwacht én voor het eerst te horen dat ook zij niet meer mogen zingen. Het disproportionele verbod voor deze doelgroep moet wat Koornetwerk Nederland betreft als eerste van tafel.

Verder is het ook voor ‘Den Haag’ van groot belang om de sector meer bij het coronabeleid te betrekken. Dat draagt bij aan het draagvlak voor maatregelen, het beheersen van risico’s en het houdt de energie en veerkracht voor de omvangrijke sector vast. Alleen samen kunnen we een stille uittocht van duizenden zangers, dirigenten en vrijwilligers voorkomen.

De brief is medeondertekend door Cultuurconnectie, KNMO, Vocaal Talent Nederland, Nieuw Vocaal Amsterdam, Academy of Vocal Arts, Boys Keep on Singing, Nederlands Koordirigenten Collectief, LKCA, Kunsten’92 en geschreven namens vele dirigenten, vrijwilligers en zangers.