Koornet Werkdag 2022

Op 24 september vond de Koornet Werkdag 2022 plaats in Amere, Den Haag. De dag stond vooral in het teken van de aanbieding van het Herstel- en Toekomstplan aan Hedwig Verhoeven, toenmalig directeur-bestuurder van het Fonds voor Cultuurparticipatie door Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland.

Daarnaast werd tijdens de dag stilgestaan bij het 5-jarig bestaan van Koornetwerk Nederland.

Hieronder staat het programma dat Koornetwerk Nederland voor de Koornet Werkdag 2022 had samengesteld.

Opening: aanbieden Herstel- en Toekomstplan en plenaire Q&A-sessie

De KoornetWerkdag 2022 wordt geopend met het aanbieden van het Herstelplan voor de koorsector aan een prominente persoon uit de cultuursector door Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland. Aansluitend is er een Q&A-sessie onder leiding van een mediator.

Maak van je koorconcert een belevenis!

Een koorconcert kan veel meer zijn dan het zingen van mooie liederen. Een échte belevenis wordt het optreden als je bewust kiest voor een bijzondere locatie, op zoek gaat naar interessante partners, samenwerkt met andere kunstdisciplines of bedenkt hoe je je publiek bij de uitvoering kunt betrekken.

Onder leiding van Panda van Proosdij ga je in deze werksessie aan de slag met het ontwerpen van je eigen innovatieve concert. Je doet inspiratie op om de optredens van je koor op een heel nieuwe manier invulling en vorm te geven. Een vertegenwoordiger van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) vertelt bovendien hoe je financiering kunt vinden voor jouw bijzondere plan.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

Wij zoeken koren die naar aanleiding van deze workshop, een concert hebben geprogrammeerd, gebruik makende van de tips en trucs uit deze sessie. Graag je verhaal mailen naar Koornetwerk Nederland.

De Kracht van de Vereniging door Back2Basics

Back2Basics gelooft in de kracht van de vereniging. Die is de sleutel voor welzijn en geluk en de kurk waarop de samenleving drijft. Gedeelde waarden brengen mensen bij elkaar. Die connectie zorgt voor betekenis en verdieping in de relatie met de ander. Back2Basics wil de kracht van verenigingen vergroten. Deze interactieve workshop laat zien hoe je de individuele leden van je koor kunt verbinden, en verbonden kunt houden. Zo veranker je de identiteit van de groep en geef je richting aan een succesvolle, duurzame toekomst van je koor.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

Wat ga je als bestuur(slid) anders doen n.a.v. deze workshop, dan dat je tot nu toe hebt gedaan? Heb je plannen? Graag horen we van besturen die deze tools in de praktijk willen brengen en hoe ze dat gaan doen.

Van Papier naar Acties: actief aan de slag met het Herstelplan

Ga aan de slag met de tips en aanbevelingen uit het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector dat vandaag is gepresenteerd. Froukelien IJntema loopt de checklist, tips en trucs met jullie door. Welke stap kun je nemen om je koororganisatie te versterken? Wat kun je doen om aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden? Hoe verbeter je de toegankelijkheid van jouw koor? Hoe kom je aan een passende repetitielocatie? Aan de hand van deze vragen én meer, leer je van elkaar. Verlaat de workshop met een voornemen waarmee je al deze week het plan in praktijk kunt brengen.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

Koornetwerk Nederland wil graag horen van koren die de checklist gaan gebruiken en wat hun bijdrage zal zijn aan het hernieuwen van de sector tot Koren 3.0.

DirigentenContact

DirigentenContact is een project van Koornetwerk Nederland, waar dirigenten elkaar kunnen

ontmoeten en inspireren. In negen Communities of Practice konden koordirigenten elkaar het

afgelopen seizoen treffen om vragen en best practices uit te wisselen. Er kwamen allerlei

onderwerpen aan bod, waaronder ledenwerving, het vinden van repertoire, contact met besturen en

vergrijzing. In deze workshop, geleid door Jurriaan Grotes wordt teruggekeken op het project, en

wordt bekeken hoe contact tussen dirigenten het beste vorm kan krijgen in de komende jaren.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

De uitkomsten van deze sessie zullen gebruikt worden om een structurele, bestendige manier te creëren voor dirigenten om elkaar vakkundig en sociaal te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het Koor van de Toekomst

Veel zangverenigingen hebben te maken met vergrijzing. Het is lastig om nieuwe leden te vinden en het bestuur is vaak onderbezet. Stel je voor dat je helemaal opnieuw kon beginnen… Hoe zou je het dan aanpakken? Hoe ziet het ideale Koor van de Toekomst er volgens jou uit? Waar komen de zangers vandaan? Hoe wil je de repetities vormgeven? Welk repertoire ga je zingen? Heb je een dirigent nodig en, zo ja, wat moet die allemaal kunnen? Waar wil je optreden? En organiseer je het koor? Wordt het een vereniging of een stichting? Werk je projectmatig, informeel of op nog een andere manier?

In deze sessie onder leiding van Josephine Voets – adviseur amateurkunst bij KunstLoc – werk je enkele inspirerende scenario’s uit voor het ideale Koor van de Toekomst.

Hoe nemen we dit mee in de prakijk:

We zoeken koren, besturen en/of dirigenten die de inspiratie die tijdens deze sessie opgedaan is, om willen zetten in het oprichten van een nieuw koor of het opstarten van een project. Ook mensen die deze willen inzetten in een bestaand koor om meer toekomstbestendig te zijn.

Sociale Veiligheid in de Koorsector

Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag, bijvoorbeeld door het opstellen en implementeren van gedragsregels. Of door het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag als pesten, agressie, (seksuele) intimidatie en discriminatie. Sociale veiligheid en integriteit zijn ook binnen amateurkunstverenigingen zoals koren van groot belang. Hoe borg je die veiligheid? Moet je als koor een vertrouwenspersoon hebben? Wat is de rol van het bestuur als het gaat om de veiligheid van de leden? Onder leiding van Marga van de Wees van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) onderzoeken we de behoeften aan borging van sociale veiligheid binnen de koorsector.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

We willen graag van koren horen hoe ze sociale veiligheid in hun koor op de agenda zetten en houden. Hoe maken ze dit onderwerp bespreekbaar binnen het koor? Waar lopen de koren tegen aan? Mail ons!

De jeugd: hoe betrek ik die mijn koororganisatie?

Veel koren en koororganisaties kampen met vergrijzing, en lijken geen nieuwe krachten voor hun

organisatie te kunnen vinden. Tegelijkertijd lijken jonge zangers en bestuurders geen aansluiting te

vinden bij bestaande koororganisaties. In deze workshop wordt gekeken naar hoe koororganisaties

jeugd kunnen betrekken. Aan de hand van het Handbook for Youth Involvement van de Youth

Committee van de European Choral Association gaan de deelnemers op zoek naar manieren om dit

handboek in de praktijk te brengen in hun organisatie: zetten zij bijvoorbeeld een jeugdbestuur op,

of betrekken ze jongeren als vrijwilligers tijdens hun festival? De sessie staat onder leiding van

huidig Youth Committee-lid Alba Roorda Martinez. Zij wordt ondersteund door andere jonge

bestuurders en zangers, die hun expertise delen met de deelnemers.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

We zoeken koren die o.a. naar aanleiding van deze sessie, proberen om meer jeugd bij de organisatie te betrekken en hoe ze dit gedaan hebben. Welke koren gebruiken het handboek om meer verjonging in het koor te bewerkstelligen?

Storytelling

Samenzang is kippenvel, natuurlijk. Maar hoe leg je aan anderen uit wat er écht gebeurt als mensen samenkomen om te zingen? Hoe laat je zien dat samenzang meer is dan de som der delen? Dat er magie ontstaat op het podium?

Storytelling is een mooi instrument om mensen in het hart te raken met beleving, passie en emotie. Je laat mensen de kracht van zingen voelen. Je creëert werkelijke verbinding en inspireert mensen om te zingen in een koor of ensemble. Als storyteller gebruik je verhaalstructuren om mensen ‘te vangen’ in hun gevoel. Je leert welke verhalen goud zijn en welke vorm van storytelling het beste bij jou en bij je koor past: geschreven, gesproken, beeldend of cross-mediaal. Daarmee leent Storytelling zich vooral ook om het imago van de koorsector op te krikken na de coronapandemie en meer mensen kennis te laten maken met het plezier van zingen. In deze workshop gaat Pepijn Lagerwey uitleggen hoe je storyteller wordt en hoe je je story in de praktijk kunt brengen.

Hoe nemen we dit mee in de praktijk:

Wij zouden van deelnemers van deze workshop willen horen wat hun “story” is en hoe ze er mee verder gaan in de toekomst. Welke mensen willen zich aanmelden voor een volledige cursus Storytelling via Koornetwerk Nederland? Hoe ga je storytelling gebruiken om koren en koorzang te promoten?

Koornetwerk Café

  • Vragen op een bierviltje

In deze sessie, die voorafgaat aan de afsluitende borrel, kun je verschillende onderwerpen aankaarten. Er zijn ‘bierviltjes’ waarop je een vraag of thema kwijt kunt. Daarna zoeken we gelijkgestemde zielen om er verder over te praten en om een antwoord te krijgen op je vraag.  

  • Stuur je dirigent of bestuur een ansichtkaart

We hebben een aantal ansichtkaarten laten drukken met een opbouwende boodschap. Je kunt ze gebruiken om een leuk bericht, een dankjewel of een bericht te sturen aan je dirigent of je bestuur. Laat bijvoorbeeld weten wat je tijdens de Koornet Werkdag geleerd hebt. Betrek, verbind en inspireer!

Om 16.00 uur is het tijd om samen de dag af te sluiten met een borrel in de foyer. Die is wel voor eigen rekening, maar hé… praten, lachen en plannen maken kost niets!