Koorzingen: best een goed imago maar te veel mensen denken dat ze het niet kunnen

Vlamingen kijken in grote meerderheid (78%) positief en met nieuwsgierigheid naar de wereld van koorzang terwijl 19% er niets mee heeft. Meer dan de helft (55%) zou ook wel zelf willen zingen. Dat slechts 4% van die groep dat echt doet, komt vooral doordat de grote meerderheid zichzelf niet goed genoeg vindt zingen. Tijdgebrek is een tweede belangrijke reden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Koor & Stem onder ruim 1.000 ‘doorsnee’ Vlamingen waarvan 22% eerder in een koor zong en 78% niet. Doel was om het imago van koorzang in Vlaanderen in kaart te brengen.

Sterren en popklassiekers

Mensen kennen het concept van koorzingen – voorzover ze het zelf niet doen – vooral van familie en vrienden, van de scholen uit hun jeugd of van grote mediaprojecten waarbij koren optreden met bekende sterren. Veel Vlamingen wezen bijvoorbeeld naar de muziekshow Bart Peeters Deluxe waarin de zanger een 500-koppig koor bijeenbracht.

Ook het zingen van bekende poparrangementen doet het goed. Zo is meisjeskoor SCALA, met de begeleidende Kolacny Brothers, zeer populair in Vlaanderen. Het koor heeft vele popklassiekers op het repertoire staan die vaak worden gebruikt – of speciaal ingezongen – voor soundtracks van internationale film- en televisieproducties (Downton Abbey, Spencer, Sex Education).

Vlamingen blijken samen zingen nog altijd vaak te associëren met koorzang in de kerk. Maar ze zien het ook als een sociale activiteit waarin het groepsgevoel een grote rol speelt. Ook SCALA is een belangrijke associatie met koorzang. 

Samenzang

Slechts 14% van de bevraagden zegt geen interesse te hebben voor kooroptredens. 63% heeft wel eens een koor aan het werk gezien: uit eigen interesse (34%) of omdat ze iemand kennen die in het koor zingt (36%). Auteur Lieselotte Goessens concludeert dat het met het publiekspotentieel voor koorconcerten wel goed zit, ook buiten de achterban van het koor. 

Het vermeende gebrek aan zangtalent kan aangepakt worden door meer samenzangprojecten met losse zangavonden te houden. Ook een goede begeleiding, vocale ondersteuning en educatie kan meer mensen aan het zingen krijgen. Kijk hier voor het artikel op https://www.koorenstem.be/nl/artikel/het-imago-van-koorzingen-vlaanderen.