Koornet Werkdag 2023: meld je nu aan!

Zaterdag 23 september, ICOON-theater in Amersfoort

ICOON-theater in Amersfoort

Op zaterdag 23 september vindt de Koornet Werkdag 2023 plaats, dit keer in het ICOON-theater in Amersfoort. Het wordt een dag van ontmoeting en inspiratie voor iedereen die zingt, dirigeert, bestuurt of organiseert. Ook dit jaar zijn er weer boeiende ontmoetingen en workshops. Het programma en uitgebreide toelichtingen van de workshops staan hieronder. Aanmelden voor deze dag en de workshops die je wil volgen, kan via dit Google-formulier. Er is plaats voor maximaal 200 deelnemers, dus wees er snel bij.

Programma

 • 9.30 uur              Ontvangst met koffie/thee
 • 10.00 uur            Plenaire opening in de theaterzaal met een paar verrassingen
 • 10.35 uur            Optreden Blueprint o.lv. Marlou Vriens*
 • 11.00 uur            Koffiepauze en wissel naar sessie 1 van de workshops
 • 11.15 uur            Sessie 1 – workshops
 • 12.30 uur            Lunch in de foyer, aangeboden door Koornetwerk Nederland
 • 13.15 uur            Sessie 2 – workshops
 • 14.30 uur            Koffiepauze en wissel naar sessie 3 van de workshops
 • 14.45 uur            Sessie 3 – workshops
 • 16.00 uur            Borrel (op eigen kosten) + netwerken in de foyer

* Marlou Vriens is zangeres, songwriter en componist uit Rotterdam. Haar muziek is eerlijk, verfijnd en ruw tegelijkertijd. Marlou schrijft over onderwerpen die haar raken en die zij belangrijk vindt. Haar muziek kent vele invloeden, van klassiek tot jazz en van pop tot soul. Haar vocale flexibiliteit is haar handtekening: in haar eigen composities én in haar backing en lead vocals voor anderen. In 2009 studeerde ze af aan Codarts Rotterdam Docent Muziek. In 2020 behaalde ze haar Master aan The Royal Academy of Music in Aalborg Denemarken. Onlangs won Blueprint de tweede prijs in de EO-competitieserie ‘Zing!’.

Workshops Sessie 1 – 11.15 – 12.30 uur

De Dirigent van de Toekomst – sessieleider Carla Lagarde-de Waal

Carla Lagarde-de Waal is Head of Studies aan de Fontys Academie voor Muziekeducatie in Tilburg. Daarnaast is ze kunsteducator en muzikaal leider.

In haar eigen woorden: binnen het onderwijs zullen wij moeten veranderen. De toekomst schreeuwt om aanpassing van het huidige onderwijssysteem! De docent zal de ‘coach’ in zichzelf moeten gaan ontdekken en niet enkel blijven varen op het overdragen van kennis. Hoe vergaar je kennis? Hoe ontdek je waar je mogelijkheden en verantwoordelijkheden liggen? Hoe ervaar je de schoonheid van samenwerken, -leven en -leren? Sleutelwoorden voor de dirigent van de toekomst zijn: onderneem, verbind, leer, maak, organiseer, vertel, ontwikkel, ontdek, ontmoet, innoveer, pas aan, ontplooi en ervaar!

Carla bespreekt met de aanwezigen de kwaliteiten van de dirigent van de toekomst. Hoe ziet jouw rol eruit als dirigent van de toekomst? Welke skills heb je nodig? Hoe wordt het curriculum hierop aangepast? Praat mee over wat jij zelf ervaart in de praktijk als dirigent versus wat je op het conservatorium of tijdens je dirigentenopleiding hebt geleerd.

Wat neem je mee uit deze sessie? Uitwisseling met anderen, informatie over ontwikkeling van curricula bij diverse hogescholen, nieuwe manieren om naar het vak ‘dirigeren’ te kijken, doelen voor jezelf stellen als artistiek leider en verantwoordelijke, grenzen kunnen bepalen.

Interessant voor: bondsleden, dirigenten, koorbestuurders, educators, andere artistieke professionals.

Zing je Sterk – sessieleider Marjolein Verburg (Wishful Singing)

Nog slechts enkele plekken beschikbaar!!!

Marjolein Verburg is lid van het eerste uur van de professionele formatie Wishful Singing en docent. Marjolein groeide op in een muzikaal gezin. In haar jeugd zong ze onder meer bij het Nederlands Kinderkoor en het Nederlands Jeugdkoor. Ook toerde ze met het World Youth Choir door Europa, Zuid-Afrika en China. Zij studeerde aan het Koninklijke Conservatorium Den Haag en daarnaast ook Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Het programma Zing je Sterk – in Nederland geïnitieerd door Wishful Singing – ondersteunt postcovid-patiënten en andere langdurig zieken bij hun herstel door middel van adem-, zang- en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Het programma biedt een positieve, speelse manier om de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment te verhogen en om kleine stappen in de richting van herstel te zetten.

Wat neem je mee uit deze sessie? Marjolein zal met de deelnemers een aantal adem-, zang- en ontspanningsoefeningen doen die je daarna zelf kunt implementeren in jouw koor of vocal group.

Interessant voor: dirigenten, regisseurs en zangers.

Vereniging 3.0 – Anneke van Zanen-Nieberg

Anneke van Zanen-Nieberg is sinds 2019 voorzitter van NOC-NSF. Daarnaast is zij registeraccountant en bekleedde ze diverse functies in de Nederlandse politiek. Zij was directeur van de Algemene Rekenkamer en werkte als topambtenaar op de ministeries van Financiën en Justitie.

Vereniging 3.0 is een veelbesproken concept in de verenigingswereld. Door te reageren op een snel veranderende omgeving en door voorop te lopen, helpt de vereniging de sector of beroepsgroep en haar leden te groeien. Met de concepten uit Vereniging 3.0 bouw je aan de toekomstbestendigheid van jouw organisatie, je versterkt de samenwerkingsverbanden en investeert in blijvende ledenrelevantie voor jouw vereniging.

Wat neem je mee uit deze sessie? Anneke geeft je tips hoe je door middel van Vereniging 3.0 met jouw vereniging, koor of vocal group een moderne actieve rol kunt innemen in de koorsector.

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders en projectmatig gerichte organisatoren, maar ook voor zangers die het verschil willen maken.

Workshops Sessie 2 – 13.15 – 14.30 uur

Uitkomsten Kwartiermaker Jeugd – sessieleider Irene Willems

Irene Willems deed het laatste halfjaar als Kwartiermaker Jeugd – in opdracht van Koornetwerk Nederland – landelijk onderzoek naar de toekomst van jeugdkoorzang in Nederland. Irene is een echte duizendpoot die er zowel in haar maatschappelijke en culturele functies als haar eigen bedrijf Creet en Tuur altijd voor gaat. Irene was ook voorzitter van het Stedelijke Jeugdkoor Breda.

In deze sessie neemt Irene met de aanwezigen de resultaten en conclusies door van haar onderzoek. Zij bespreekt de prioriteiten en de mogelijke acties en oplossingen om jeugdzang weer op de kaart én in de scholen te krijgen.

Wat neem je mee uit deze sessie? Allereerst kun je feedback geven op de conclusies en de prioriteiten uit Irene’s onderzoek. Daarnaast bespreek je de acties die je zelf met je koor, organisatie, school of naschoolse opvang kunt inzetten om meer jeugd aan het zingen te krijgen.

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders, educatieve instellingen en dirigenten/zangpedagogen van jeugdkoren.

Cultuurmarketing – sessieleider Demelzha Blinker

Deze workshop is volgeboekt, aanmelden niet meer mogelijk!!!

Demelzha Blinker is sinds 10 jaar werkzaam als marketeer binnen de podiumkunsten. Daarvoor studeerde ze International Business & Languages met als specialisatie brandmanagement. Ze maakte haar entree in de culturele sector bij theatergezelschap Vis à Vis, werkte daarnaast bijna 8 jaar als hoofd marketing en communicatie bij het Bijlmer Parktheater en deed ervaring op bij, onder andere, Nationale Opera en Ballet. Zij ontwikkelde een cursus Strategisch Marketingcommunicatieplan voor de cultuursector.

Strategische marketing vraagt om focus, waarbij je de blik op de lange termijn richt. Demelzha neemt met de aanwezigen alle aspecten en verschillende ‘petten’ door van cultuurmarketing, specifiek gericht op de korensector. Onderdeel hiervan zijn sociale media en hoe je die inzet voor jouw organisatie. Hoe zet je je organisatie (koor, vocal group, educatieve instelling etc.) op de kaart en wat heb je daarvoor nodig? Hoe krijg je actieve strategische marketing vanuit de organisatie zelf geregeld?

Wat neem je mee uit deze sessie? Een stappenplan om tot een strategisch marketingplan te komen voor jouw organisatie: hoe benoem je je doel en hoe bereik je dat doel? Welke gereedschappen zijn er om maximaal rendement te halen uit de marketinginspanningen? Hoe bestendig je dit binnen je organisatie?

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders, educators, zzp’ers (artistieke professionals).

Pedagogiek en Methodiek voor Jeugdkoren – sessieleider Mathieu Vulto

Mathieu Vulto studeerde bugel, HaFa-directie en Docent Muziek aan het conservatorium van Den Haag, Alkmaar en Amsterdam, en Schulmusik aan de Hochschule für Musik in Hamburg. Op dit moment is hij docent muziekeducatie voor NHLStenden (PABO) en docent muziekdidactiek op Codarts conservatorium. Daarnaast is hij freelance koordirigent en workshopleider. Zijn expertise: co-creative classes. Mathieu studeerde in 2019 af voor zijn master Innovative Choir Conductor aan de Royal Academy of Music in Aalborg.

Nieuw inzichten in moderne educatie gaan de hele wereld over. Een ervan is ‘deep learning’. Dit is een concept dat kinderen ter controle over hun leerproces kunnen inzetten. Een van de methodieken is Vocal Painting om kinderen samen te leren zingen. Vocal Painting is een interactieve leermethode, ontwikkeld in Denemarken door Jim Daus Hjernoe op het RAMA Vocal Center in Aalborg, Denemarken. Mathieu geeft ook les in Vocal Leadership in School op Codarts Conservatorium en werkt vaak samen met Stichting Meer Muziek in de Klas.

Wat neem je mee uit deze sessie? Nieuwe mogelijkheden en methodieken voor (vocale) muziekeducatie voor jeugd (zowel basisscholen als voortgezet onderwijs), innovatieve manieren om de jeugd te benaderen en te interesseren voor samenzang. Dit is een van de onderwerpen die uit het rapport van Irene Willems naar voren kwamen (zie workshop Irene Willems in sessie 1).

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders, educators, dirigenten, docenten muziek.

Workshops Sessie 3 – 14.45 – 16.00 uur

Gesprek voeren tussen bestuurder en dirigent – sessieleider Irene van der Aart

Irene van der Aart is geboren in Haarlem. Na het VWO studeerde ze Toegepaste Communicatie in Antwerpen. Daarnaast volgde ze, ook in Antwerpen, de theaterschool Teater Ten Tog. Ze maakte jarenlang deel uit van cabaretduo ROTS met Paulien Cornelisse. Ze werkt al nu al geruime tijd als actrice, cabaretière, zangeres en presentatrice. Ze speelt haar eigen jeugdvoorstellingen samen met Hannah Borst onder de vlag van ‘ZieZus eigenZinnig theater’, zingt en speelt voorstellingen voor senioren in Theatergroep Mooi Weer en maakt cabaret op maat voor bedrijven en instellingen. Twee seizoenen speelde ze bij Theatergroep POP waarmee ze met ‘Knofje, waar zit je?’ langs de grote theaters toerde.

Door middel van een rollenspel bootst Irene gesprekken na met mensen uit de zaal over actuele onderwerpen die tussen bijvoorbeeld een bestuurder en de dirigent besproken moeten worden. Vooruitlopend op de uitkomsten van de tafeldiscussies over eerlijke beloning en dirigententarieven, is het belangrijk om te anticiperen op deze gesprekken.

De gesprekken zijn bijvoorbeeld:

 • sollicitatiegesprek dirigent bij een nieuw koor waarbij het onderwerp honorarium onderhandeld wordt aan de hand van een takenlijst;
 • bestuurder voert een gesprek met dirigent over toe te voegen taken aan zijn/haar pakket
 • verwachtingen ten aanzien van tijd die buiten de repetities besteed wordt aan voorbereiding, inzingen van oefenbestanden, pianobegeleiding, arrangementen maken etc.

Let op: wil je als dirigent of bestuurder actief deelnemen aan deze workshop als gesprekspartner in het rollenspel? Dan kun je dit aangeven bij je aanmelding. Mogelijk heb je een actueel onderwerp waarmee je wilt oefenen.

Wat neem je mee uit deze sessie? Inzicht in de motivatie en denkwijze van de artistieke professional, relatie tussen takenpakket/beloning/hoogte van de contributie, instrumenten voor bestuurder als het gaat om de ontwikkeling van het koor en zangers, het belang van eerlijke beloning voor een artistieke professional en de relatie tussen bestede tijd en beloning o.a. als zzp’er.

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders, dirigenten, andere artistieke professionals.

Speeddating voor Nieuw Repertoire – sessieleiders Nieuw GeNeCo en jonge componisten

Deze sessie, opgezet door componist Diederik van der Laag, wordt geleid door drie jonge aankomende componisten die verbonden zijn aan Nieuw GeNeCo (Genootschap Nederlandse Componisten): de Nederlandse beroepsvereniging voor componisten. Dit is een nieuwe toevoeging aan het workshopaanbod van onze landelijke Koornet Werkdag.

Hoe kom je aan nieuwe, originele muziek als koor? Wie schrijft deze muziek? Hoe is het beroep van componist vormgegeven anno 2023? Nieuw GeNeCo zet zich sterk in voor eerlijke beloning (fair practice) voor componisten. Wat houdt dit in? Wat zijn de uitdagingen voor componisten? Hoe krijgen ze hun muziek ‘aan de man’? Durf je met jouw koor een origineel stuk te zingen? Hoe innovatief zijn de componisten van nu? In een speeddating luistersessie, passeren een aantal nieuwe composities de revue waarop de aanwezigen feedback kunnen geven op een interactieve manier.

Wat neem je mee uit deze sessie? Je hoort de ontwikkeling van moderne klassieke én lichte composities. Je stapt in het leven van de componist en hoort hoe het proces loopt en voor welke uitdagingen de componisten komen te staan. In opdracht of ‘zo maar’? Hoe componeer je en voor wie? Wat zijn de innovatieve elementen in hedendaagse muziekcomposities voor koor?

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders, muziekcommissies, dirigenten, arrangeurs, componisten.

Strategisch Toekomstplan / Business Model Canvas – sessieleider Sander Gieling

Sander Gieling is al jarenlang een eCommerce en business consultant voor bedrijven zoals Rabobank en VGZ. Daarnaast is hij een zeer actieve cultuurmaker. Hij zingt, dirigeert, coacht, is voorzitter van de Stichting Vocal Pop and Jazz Days, bestuurder van Stichting EduVox en van Stichting Vocal Vibes. Daarnaast studeerde hij Vocal Leadership aan Codarts te Rotterdam en RAMA te Aalborg, Denemarken. In deze sessie combineert hij zijn deskundigheid in business en projectmanagement met zijn culturele ervaring om tot een strategisch toekomstplan te komen, gebruikmakend van het Business Model Canvas (BMC).

Het BMC bestaat uit negen bouwstenen, waarmee je een bedrijf – en in dit geval je vereniging, stichting, koor/vocal group – beschrijft en onderzoekt. Denk aan: je organisatie, klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Op die manier ontdek je de sterke en zwakke punten van je organisatie en product. Het model is bijzonder toepasselijk voor gebruik door korenverenigingen. In deze workshop neemt Sander de aanwezigen stapsgewijs mee in het opzetten en invullen van het business model.

Wat neem je mee uit deze sessie? Het formulier van Canvas, de stappen die je moet doorlopen met je bestuur en/of het hele koor om tot een strategisch plan te komen, je sterktes (verkooppunten) en zwaktes (ontwikkelpunten) leren identificeren, doelstellingen formuleren zoals ‘over drie jaar een avondvullend programma op het podium zetten’ en een plan om dat te realiseren.

Interessant voor: bondsleden, koorbestuurders.

Holland Opera Educatief Programma Basisscholen – sessieleider Niek Idelenburg

Holland Opera uit Amersfoort maakt opera voor de toekomst. Vanuit de overtuiging dat muziek de universele taal is die kinderen en volwassenen prikkelt tot kijken, luisteren en communiceren maakt Holland Opera, samen met een nieuwe generatie makers, dansers en musici, actuele en toegankelijke operavoorstellingen.

Gebruik makend van (jeugd)literatuur, toneel en soms muziekklassiekers willen zij nieuwe operavoorstellingen maken met maatschappelijke thema’s. Naast tekst, beeld en vormgeving vertelt vooral de muziek een verhaal dat soms niet te vangen is in woorden.

Wat neem je mee uit deze sessie? De visie van Holland Opera op jeugdeducatie, inzicht in de activiteiten en inspanningen die voor jeugdeducatie ontwikkeld en gepleegd zijn, hoe betrek je jeugd bij opera, hoe maak je opera en samenzang interessant voor de jeugd?

Interessant voor: korenbonden; koorbestuurders; dirigenten; artistieke professionals; educators; docenten muziek.


Praktische info

 • Deelname: kosteloos, inclusief lunch, maar aanmelden via dit Google-formulier is noodzakelijk. Toegang is alleen mogelijk met een bevestiging van deelname.
 • Wanneer: zaterdag 23 september 2023, 10.00 – 16.00 uur, daarna een drankje in de foyer
 • Waar: ICOON-theater, Leeghwater 1-3, 3825 MR Amersfoort
 • Bereikbaarheid: Trein: ICOON-theater bevindt zich op 2 minuten lopen van NS Station Amersfoort-Vathorst. Bus: vanuit het centrum van Amersfoort rijden bus 3 en 5 vier maal per uur naar bushalte Vrouwenpolder en retour. Dit is tevens de dichtstbijzijnde (eind)bushalte voor ICOON-theater. Auto: A1 afslag 13 Amersfoort-Noord of A28 afslag 8a Vathorst. Parkeren is gratis in de omgeving van ICOON-theater en kan gemakkelijk aan het Lovink naast het theatergebouw of op een van de twee parkeerplaatsen van het winkelcentrum.

Programmacommissie

De Koornet Werkdag is samengesteld door een programmacommissie met vertegenwoordigers van de verschillende leden van Koornetwerk Nederland. De commissie bestaat uit:

 • Kees Kool, zanger en gespecialiseerd in improvisatie. Hij is ook organisator en initiatiefnemer van het Improvisation Festival in Nijmegen.
 • Ruben de Grauw, dirigent, artistiek leider, muziekdocent en verbonden aan Stichting Maestro.
 • Diederik van der Laag, componist van koormuziek.
 • Sander Gieling, actief in vocal leadership en – onder meer – verbonden aan Stichting EduVox en Stichting Vocal Vibes.
 • Annalisa Schmad, dirigent, zangeres en bestuurslid van Koornetwerk Nederland.
 • Ruben Timmer, amateurzanger, projectmanager in de culturele sector, programmacoördinator bij ZIMIHC. Hij was in het verleden betrokken bij de European Choral Association en de organisatie van Leading Voices 2022 en is ook bestuurslid van Koornetwerk Nederland.

De Koornet Werkdag 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: