Koornet Werkdag 2022: meld je aan en kies je workshops!

Amare in Den Haag

Koornetwerk Nederland bestaat 5 jaar in 2022! Deze mooie mijlpaal willen we heel graag met de hele sector vieren. Dit doen we met een bijzondere editie van de Koornet Werkdag op zaterdag 24 september, in Amare, Den Haag. Je kunt kiezen uit diverse, boeiende workshops. Het programma loopt van 10.00 tot 16.00 uur. 

De Koornet Werkdag 2022

Na een jaar zonder fysieke Koornet Werkdag (er was wel een digitale editie met de Koorkracht!-sessies) kunnen we dit jaar met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds live en groots uitpakken. Met onze leden organiseert Koornetwerk Nederland de editie 2022. Het wordt een dag vol interessante workshops en andere sessies voor elke koorliefhebber. Het gemeenschappelijke thema is: Het Koor van Morgen. Of je nou dirigeert, organiseert, bestuurt of zingt: de Koornet Werkdag heeft jou iets te bieden. Het prachtige en vorig jaar geopende nieuwe Theater/Conservatorium Amare in Den Haag biedt alle mogelijkheden tot ontmoeting en kennisdeling. Daar wil je bij zijn!

Gebruik het inschrijfformulier om je aan te melden en één workshop per tijdvak te kiezen. Er zijn drie tijdvakken (tijdvak 1: 11.00 – 12.15 uur / tijdvak 2: 13.00 – 14.15 uur / tijdvak 3: 14.30 – 15.45 uur).

>>> Je kunt je hier inschrijven voor de Koornet Werkdag 2022

Overzicht programma en workshops

Opening: lancering en presentatie Herstel- en Toekomstplan

De Koornet Werkdag 2022 wordt om 10.00 uur geopend met de lancering en de interactieve presentatie van het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector door Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland. Het wordt aangeboden aan mw. Hedwig Verhoeven, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Je ontvangt een publieksversie (samenvatting) van het plan, boordevol tips en aanknopingspunten voor de toekomst van jouw koor of organisatie. Deze publieksversie wordt ook meegestuurd met de septembereditie van ZING Magazine.

Workshops tijdvak 1 – 11.00 – 12.15 uur

Maak van je koorconcert een belevenis!

Een koorconcert kan veel meer zijn dan het zingen van mooie liederen. Een échte belevenis wordt het optreden als je bewust kiest voor een bijzondere locatie, op zoek gaat naar interessante partners, samenwerkt met andere kunstdisciplines of bedenkt hoe je je publiek bij de uitvoering kunt betrekken.

Onder leiding van Panda van Proosdij ga je in deze werksessie aan de slag met het ontwerpen van je eigen innovatieve concert. Je doet inspiratie op om de optredens van je koor op een heel nieuwe manier invulling en vorm te geven. Een vertegenwoordiger van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) vertelt bovendien hoe je financiering kunt vinden voor jouw bijzondere plan.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: wij zoeken koren die naar aanleiding van deze workshop, een concert hebben geprogrammeerd, gebruik makende van de tips en trucs uit deze sessie. Graag je verhaal mailen naar Koornetwerk Nederland.

De Kracht van de Vereniging door Back2Basics

Back2Basics gelooft in de kracht van de vereniging. Die is de sleutel voor welzijn en geluk en de kurk waarop de samenleving drijft. Gedeelde waarden brengen mensen bij elkaar. Die connectie zorgt voor betekenis en verdieping in de relatie met de ander. Back2Basics wil de kracht van verenigingen vergroten. Deze interactieve workshop laat zien hoe je de individuele leden van je koor kunt verbinden, en verbonden kunt houden. Zo veranker je de identiteit van de groep en geef je richting aan een succesvolle, duurzame toekomst van je koor.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: wat ga je na deze workshop als bestuur(slid) anders doen dan voorheen? Heb je plannen? Graag horen we van besturen die deze tools in de praktijk willen brengen en hoe ze dat gaan doen.

Van Papier naar Acties: actief aan de slag met het Herstel- en Toekomstplan

Ga aan de slag met de tips en aanbevelingen uit het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector dat vandaag is gepresenteerd. Froukelien IJntema loopt het plan met jullie door en geeft tips en trucs. Welke stap kun je nemen om je koororganisatie te versterken? Wat kun je doen om aantrekkelijker te worden voor nieuwe leden? Hoe verbeter je de toegankelijkheid van jouw koor? Hoe kom je aan een passende repetitielocatie? Aan de hand van deze vragen én meer, leer je van elkaar. Verlaat de workshop met een voornemen waarmee je al deze week het plan in praktijk kunt brengen.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: Koornetwerk Nederland hoort graag wat de voornemens van koren zijn en hoe ze in praktijk gebracht worden.

Workshops tijdvak 2 – 13.00 – 14.15 uur

DirigentenContact

DirigentenContact is een project van Koornetwerk Nederland, waar dirigenten elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. In negen Communities of Practice konden koordirigenten elkaar het afgelopen seizoen treffen om vragen en best practices uit te wisselen. Er kwamen allerlei onderwerpen aan bod, waaronder ledenwerving, het vinden van repertoire, contact met besturen en vergrijzing. In deze workshop, geleid door Jurriaan Grootes, wordt teruggekeken op het project, en wordt bekeken hoe contact tussen dirigenten het beste vorm kan krijgen in de komende jaren.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: de uitkomsten van deze sessie zullen gebruikt worden om een structurele, bestendige manier te creëren voor dirigenten om elkaar vakkundig en sociaal te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het Koor van de Toekomst

Veel zangverenigingen hebben te maken met vergrijzing. Het is lastig om nieuwe leden te vinden en het bestuur is vaak onderbezet. Stel je voor dat je helemaal opnieuw kon beginnen… Hoe zou je het dan aanpakken? Hoe ziet het ideale Koor van de Toekomst er volgens jou uit? Waar komen de zangers vandaan? Hoe wil je de repetities vormgeven? Welk repertoire ga je zingen? Heb je een dirigent nodig en, zo ja, wat moet die allemaal kunnen? Waar wil je optreden? En hoe organiseer je het koor? Wordt het een vereniging of een stichting? Werk je projectmatig, informeel of op nog een andere manier?

In deze sessie onder leiding van Josephine Voets – adviseur amateurkunst bij KunstLoc – werk je enkele inspirerende scenario’s uit voor het ideale Koor van de Toekomst.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: we zoeken koren, besturen en/of dirigenten die de inspiratie – die tijdens deze sessie is opgedaan – willen omzetten in het oprichten van een nieuw koor of het opstarten van een project. Maar we zoeken ook mensen die deze inspiratie willen inzetten in een bestaand koor om meer toekomstbestendig te zijn.

Sociale Veiligheid in de koorsector

Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag, bijvoorbeeld door het opstellen en implementeren van gedragsregels. Of door het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag als pesten, agressie, (seksuele) intimidatie en discriminatie. Sociale veiligheid en integriteit zijn ook binnen amateurkunstverenigingen zoals koren van groot belang. Hoe borg je die veiligheid? Moet je als koor een vertrouwenspersoon hebben? Wat is de rol van het bestuur als het gaat om de veiligheid van de leden? Onder leiding van Marga van de Wees van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), onderzoeken we de behoeften aan borging van sociale veiligheid binnen de koorsector.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: we willen graag van koren horen hoe ze sociale veiligheid in hun koor op de agenda zetten en houden. Hoe maken ze dit onderwerp bespreekbaar binnen het koor? Waar lopen de koren tegen aan? Laat het ons weten!

Workshops tijdvak 3 – 14.30 – 15.45 uur

De jeugd: hoe betrek ik die bij mijn koororganisatie?

Veel koren en koororganisaties kampen met vergrijzing, en lijken geen nieuwe krachten voor hun organisatie te kunnen vinden. Tegelijkertijd lijken jonge zangers en bestuurders geen aansluiting te vinden bij bestaande koororganisaties. In deze workshop wordt gekeken naar hoe koororganisaties jeugd kunnen betrekken. Aan de hand van het Handbook for Youth Involvement van de Youth Committee van de European Choral Association gaan de deelnemers op zoek naar manieren om dit handboek in de praktijk te brengen in hun organisatie. Zetten zij bijvoorbeeld een jeugdbestuur op? Betrekken ze jongeren als vrijwilligers tijdens hun festival? De sessie staat onder leiding van huidig Youth Committee-lid Alba Roorda Martinez. Zij wordt ondersteund door andere jonge bestuurders en zangers, die hun expertise delen met de deelnemers.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: de koororganisaties die deelnemen aan deze sessie gaan naar huis met een concreet plan om jeugd te betrekken in hun organisatie. Wij horen graag van de deelnemers tijdens de sessie wat die plannen precies zijn, en in de maanden na de sessie hoe ze die plannen in de praktijk hebben gebracht.

Storytelling

Samenzang is kippenvel, natuurlijk. Maar hoe leg je aan anderen uit wat er écht gebeurt als mensen samenkomen om te zingen? Hoe laat je zien dat samenzang meer is dan de som der delen? Dat er magie ontstaat op het podium?

Storytelling is een mooi instrument om mensen in het hart te raken met beleving, passie en emotie. Je laat mensen de kracht van zingen voelen. Je creëert werkelijke verbinding en inspireert mensen om te zingen in een koor of ensemble. Als storyteller gebruik je verhaalstructuren om mensen ‘te vangen’ in hun gevoel. Je leert welke verhalen goud zijn en welke vorm van storytelling het beste bij jou en bij je koor past: geschreven, gesproken, beeldend of cross-mediaal. Daarmee leent Storytelling zich uitstekend om het imago van de koorsector op te krikken na de coronapandemie en meer mensen kennis te laten maken met het plezier van zingen. In deze workshop legt Pepijn Lagerwey uit hoe je storyteller wordt en hoe je je story in de praktijk kunt brengen.

  • Hoe nemen we dit mee in de praktijk: wij zouden van deelnemers van deze workshop willen horen wat hun ‘story’ is en hoe ze er mee verder gaan in de toekomst. Welke mensen willen zich aanmelden voor een volledige cursus Storytelling via Koornetwerk Nederland? Hoe ga je storytelling gebruiken om koren en koorzang te promoten?

Koornetwerk Café

  • Vragen op een bierviltje

In deze sessie, die voorafgaat aan de afsluitende borrel, kun je verschillende onderwerpen aankaarten. Er zijn ‘bierviltjes’ waarop je een vraag of thema kwijt kunt. Daarna zoeken we gelijkgestemde zielen om er verder over te praten en om een antwoord te krijgen op je vraag.  

  • Stuur je dirigent of bestuur een ansichtkaart

We hebben een aantal ansichtkaarten laten drukken met een opbouwende boodschap. Je kunt ze gebruiken om een leuk bericht, een dankjewel of een bericht te sturen aan je dirigent of je bestuur. Laat bijvoorbeeld weten wat je tijdens de Koornet Werkdag geleerd hebt. Betrek, verbind en inspireer!

Om 16.00 uur is het tijd om samen de dag af te sluiten met een borrel in de foyer. Die is wel voor eigen rekening, maar hé… praten, lachen en plannen maken kost niets!

Wie zijn de workshopleiders?

Panda van Proosdij werkt al dertien jaar aan haar methode/filosofie: ‘Voice & Physique’. Deze methode gaat over het ondersteunen van de stem door het creëren van een goed fysiek bewustzijn en een manier om beweging te laten bijdragen aan de kwaliteit van het zingen. Ze geeft workshops en masterclasses over de hele wereld en creëerde prijswinnende programma’s voor koren. Ook publiceerde ze verschillende boeken. Panda studeerde aan de Rotterdamse Dansacademie in Nederland, en doceerde Muziektheater aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Ze werkte met Het Nederlands Kinderkoor, Het Nederlands Vrouwelijk Jeugdkoor en met Wilma ten Wolde als bewegingscoach en regisseur. Panda is ook lid van de internationale muziekcommissie die het hoofdprogramma van Leading Voices ontwikkeld heeft.

Back 2 Basics: de coaches van Back2Basics dragen samen bij aan hun missie: de wereld verenigen. Zij geloven in een verbindende samenleving en de kracht van verenigen. Het brengt mensen bij elkaar op diepere waarde en betekenis. Die connectie zorgt voor verdieping in de relatie met de ander. Het is hun dagelijkse ambitie om de verenigngskracht binnen organisaties te vergroten. Dat is de basis voor een duurzame en succesvolle organisatie.

Froukelien IJntema is de procesbegeleider en schrijver van het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector dat vandaag gepresenteerd is. Froukelien heeft een alias: ‘Nolitha. Met die onderneming is ze een netwerk-, community- en bruggenbouwer in hart en nieren. Dit doet ze in binnen- en buitenland door het begeleiden, trainen en coachen van groepen en teams in het vinden van hun stem en bestemming. Froukelien behaalde haar Master in Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en studeerde af in Multi-Etnisch Welzijnswerk (CMV) aan Hogeschool De Horst te Driebergen. Ze is bevoegd Docent BasisEducatie voor volwassenen, Narrative Coach™ Certified Practitioner, Integrative Development Certified Practitioner en – last but not least – koordirigent.

Jurriaan Grootes studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, koordirectie aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam, en volgde diverse masterclasses en cursussen voor zang en directie. Hij dirigeert momenteel de COV NW-Veluwe te Ermelo/Harderwijk, Theaterkoor BonTon, Popkoor Utrecht, vocal group Hartkoor en losse projecten. Daarnaast arrangeert hij koormuziek en muziektheaterwerken. De afgelopen jaren hield Jurriaan zich ook veel bezig met de ontwikkelingen rond online repeteren, onder meer met het programma Jamulus. Hij is docent bij de stichting Buitenkunst en bij DUMS, organiseert workshops, en treedt incidenteel op als klassiek zanger.

Josephine Voets is adviseur cultuurparticipatie en teambegeleider bij Kunstloc Brabant. Als adviseur bij Kunstloc bouwt en onderhoudt ze provinciale netwerken en platforms waar amateurkunstenaars, professionals maar ook beleidsmedewerkers en publiek elkaar ontmoeten. Door samenwerking probeert ze de culturele sector te versterken en kunst en cultuur voor iedereen mogelijk te maken. Cultuur kan het verschil maken. Josephine zet zich daarom ook graag in om cultuur te verbinden aan maatschappelijke opgaven. Kunst en cultuur voor iedereen, dat is haar missie. Of je nou amateur bent of professional, alleen of met een groep… zij wil dat iedereen kan genieten van het plezier en de beleving die kunstbeoefening kan bieden.

Magda van der Wees is expert VOG en sociale veiligheid bij het Platform voor Vrijwillige Inzet, onderdeel van het NOV. Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland, kent het veld door en door, behartigt de belangen van vrijwilligers en vertegenwoordigt de sector in binnen- en buitenland. NOV kent drie kerntaken: collectieve belangenbehartiging; samen werken aan kwaliteit en zorgen voor een gedragen vereniging. Een van de thema’s van het Platform voor Vrijwillige Inzet is ‘In Veilige Handen’. Dit gaat over sociale veiligheid in verenigingen en hoe te voorkomen dat het misgaat en wat te doen bij incidenten.

Alba Roorda Martinez is op verschillende manieren werkzaam in de koorsector. Zo was ze afgelopen jaren repetitor en regieassistent bij het Nederlands Studenten Kamerkoor en is ze bestuurder bij verschillende koren. Hiernaast werkt ze als producent aan verschillende projecten, waaronder DirigentenContact van Koornetwerk Nederland. Komend seizoen maakt ze deel uit van het talentontwikkelingstraject NKK NXT van het Nederlands Kamer Koor, waar ze als zanger en maker aan de slag gaat. Sinds begin dit jaar is ze bovendien voorzitter van de Youth Committee van de European Choral Association, waar ze zich inzet voor youth involvement in de koorsector. Ze studeerde Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam, en deed de Applicatiecursus Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Pepijn Lagerwey is (onder veel meer) artistiek leider van BALK TOPfestival. Hij verdiende zijn sporen als dirigent van Divina, Close Up en Voice Noise, en als muzikaal leider en zanger bij Rhythm & Juice. Momenteel dirigeert hij Buzzz! en The Amsterdam Vocals. Onlangs nam hij na 8 jaar afscheid als directeur van Stichting BALK, de korenbond voor amateurmuziektheater en lichte koormuziek. In het bedrijfsleven is Pepijn lang betrokken geweest bij de organisatie Ja Maar. Hij verzorgt Omdenk-trainingen en staat in het theater met de Omdenken-shows. Pepijn is afgestudeerd in Kunst- en Mediamanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Daarna heeft hij compositie, piano, DM (docent muziek) en viola gestudeerd aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag.

Praktische info Koornet Werkdag

  • Wanneer: zaterdag 24 september 2022, 10.00 – 16.00 uur, daarna een drankje in de foyer
  • Waar: Amare, Spuiplein 150, Den Haag
  • Deelname: kosteloos! / schrijf je hier in en kies je workshops.
  • Bereikbaarheid: Amare bevindt zich in het centrum van Den Haag aan het Spuiplein. De dichtstbijzijnde parkeergarage in de buurt van Amare is Q-Park Spui. Deze bevindt zich onder Amare en heeft 3 mindervalideplekken.
  • Let op: houd er rekening mee dat rondom Amare nog veel bouwactiviteiten plaatsvinden.