Summer School: Vocale muziek uit renaissance en barok / Adrian Rodriguez van der Spoel

Datum
maandag 13-07-2020 - maandag 27-07-2020
Tijd
Hele dag
Locatie
Online
ZOOM
. nvt
Nederland
Telefoon
0613305252
Website
Doelgebied
nationaal
Doelgroep
dirigenten
Categorieën
Zet in je agenda:

Oude muziek is een specialiteit die niet alleen het gebruik van exclusieve instrumenten inhoudt, maar ook enkele essentiële geheimen kent, zoals temperament, stemming, articulaties, vocale technieken en stijlen. Om de muziek vanuit haar essentie te laten horen, zijn specifieke vaardigheden nodig. Daarbij zijn bijvoorbeeld ook de verschillen tussen wereldlijke en geestelijke muziek interessant. 

Dit meerdaagse atelier bestaat uit drie delen die elk als volgt opgebouwd zijn: beschrijving context – analyse muziekwerk – praktijk.

Bij de context willen we meer weten over de componist, de geschiedenis en de tekst van het werk. Daarna analyseren we het muziekstuk en bekijken we hoe karakteristieken gevolg hebben voor de repetitie en de uitvoering. In het laatste deel van elke sessie behandelen we hoe we gaan repeteren en dirigeren.

In het atelier komt in elk deel een ander muzikaal onderwerp aan bod.

1. Motetten uit de 16de eeuw

2. Spaanse en Latijns Amerikaanse villancicos uit de 17e eeuw

3. Het Italiaanse madrigaal van het eind van de 16de eeuw

Componisten die voorbij komen zijn onder andere: Tomás Luis de Victoria, Palestrina, Cristobal de Morales, Andrea Gabrieli, Claudio Monteverdi, Luca Marenzio, Juan de Araujo.

Reacties Facebook