DirigentenContact

Volgende bijeenkomsten

11 januari 2022: Dirigentencafé ZIMIHC en Dirigentenwerkplaats Utrecht over taal & zingen

18 januari 2022: eerste bijeenkomst CoP Jong Talent koorleiders

20 januari 2022: bijeenkomst CoP Maestro

11 februari 2022: bijeenkomst CoP Koorplein Noord-Nederland


DirigentenContact

DirigentenContact is een project van Koornetwerk Nederland voor en door koordirigenten, waar dirigenten elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en werken aan de versterking van hun dirigeerpraktijk.  In verschillende Communities of Practice verspreid over Nederland komen dirigenten live of online samen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te inspireren.

Community of Practice (CoP)

Koordirigenten kunnen terecht in een van de negen Communities of Practice (CoP’s) die in seizoen 2021/2022 georganiseerd worden vanuit DirigentenContact, in samenwerking met lokale partners. De CoP’s zijn ingedeeld op onderwerp of per regio. Zo is er een CoP voor kinderkoordirigenten, een voor mannenkoordirigenten, maar ook een voor dirigenten uit het noorden van het land. Kijk hieronder voor de nu al lopende CoP’s – er is voor ieder wat wils!

Tijdens een bijeenkomst van een CoP wordt er gesproken over onderwerpen die de dirigenten bezig houden. Ook kan er verdieping op bepaalde onderwerpen plaatsvinden, en kunnen de dirigenten best practices uitwisselen. De invulling van de bijeenkomsten gebeurt aan de hand van input van de deelnemers. DirigentenContact organiseert telkens samen met een lokale partner de bijeenkomsten van elke CoP. De bijeenkomsten worden gemodereerd door een dirigent met uitgebreide ervaring en expertise binnen het thema van de CoP.

Hieronder vind je een lijst met de CoP’s waar je je op dit moment voor kan inschrijven, met meer informatie en een inschrijflink.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van DirigentenContact, en alle bijeenkomsten en evenementen? Schrijf je dan in op de interesselijst. Voor vragen kan je Alba Roorda Martinez (projectmedewerker) mailen via dirigentencontact@koornetwerk.nl.

Overzicht CoP’s

Dirigentencafé voor dirigenten uit Noord-Nederland

Organisatie: Koorplein Noord-Nederland
Moderator: Liesbeth van Hoffen
Data: 11 februari, 5 juni (tijdens het ZingZing! korenfestival: https://www.facebook.com/ZingZing2022)

Deze Community of Practice is speciaal voor dirigenten uit het noorden van het land. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder het vinden van nieuwe muziek en het goed inzingen met je koor. 

Mail voor meer informatie en aanmelden koorpleinnoordnederland@gmail.com 

Community of Practice voor dirigenten uit Zuid-Nederland

Stichting Maestro – Koormuziek heeft onze passie

Organisatie: Stichting Maestro
Moderatoren: Ruben de Grauw en Don Henke
Data: 20 januari 10:00-12:30, 8 maart 10:00-12:30, 10 mei 10:00-12:30

De Community of Practice van Stichting Maestro bestaat al enige tijd. Het is een groep dirigenten uit Zuid Nederland die kennis en ervaringen uitwisselen.  
Een aantal keer per jaar organiseert Stichting Maestro bijeenkomsten waarin de volgende aspecten naar voren komen: het delen van kennis en ervaring, het bespreken van actuele thema’s, het uitwisselen en innoveren van werkvormen, en intervisie.
Er is plek voor nieuwe deelnemers. Meer informatie en aanmelden via: https://www.stichtingmaestro.nl/community-of-practice/ 

Dirigentencafé’s over maatschappelijke onderwerpen

Organisatie: ZIMIHC en Dirigentenwerkplaats Utrecht
Moderatoren: Martine Spanjers en Hans Noijens
Data: 11 januari 2022, 5 april 2022

ZIMIHC organiseert samen met de Dirigentenwerkplaats Utrecht al geruime tijd dirigenten cafés. Informele ontmoetingen waarbij uitwisseling van kennis en ervaring tussen dirigenten centraal staat en waarin ruimte is voor (urgente) vragen van dirigenten. Het eerste uur van het café staat in het teken van een bepaald thema. In het kader van het DirigentenContact organiseert ZIMIHC twee cafés rond maatschappelijke thema’s. Dit sluit aan bij het Utrecht Zingt festival Leading Voices wat ZIMIHC in voorbereiding heeft voor de zomer van 2022.
Per café is er op de website van ZIMIHC een apart aanmeldformulier te vinden: https://www.zimihc.nl/agenda/20718/

Community of Practice Jong Talent Koorleiders

Organisatie: Dirigentenwerkplaats Utrecht en Nederlands Kamerkoor
Moderatoren: Hans Noijens en Imre Ploeg
Data: 18 januari 10:00-13:00, 22 februari 14:00-17:00, 5 april 10:00-13:00

In de CoP Jong Talent Koorleiders ga je als koorleider/dirigent samen met collega’s aan de slag met de ontwikkeling van je eigen praktijk. Vanuit je eigen drijfveren en interesses is er ruimte voor experiment, onderzoek en praktijkervaring. Onderwerpen als leiderschap, ondernemerschap en innovatie maar ook wat je zelf van belang vindt, komen aan de orde. In de drie bijeenkomsten wordt toegewerkt naar een concreet eindproduct, in de vorm van bijvoorbeeld een projectplan.Meer informatie en aanmelden: https://www.dirigentenwerkplaats.nl/


DirigentenContact is een initiatief van Koornetwerk Nederland, in samenwerking ZIMIHC, Koorplein Noord-Nederland, Maestro, Stichting Eduvox en Dirigentenwerkplaats Utrecht. 

Het project wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie.